ФУТБОЛ

У матчі групового етапу Ліги чемпіонів донецький "Шахтар" таки переміг англійського гранда

..."Буде чи не буде?" Майже класичне запитання в день матчу "Шахтар" - "Арсенал" у Донецьку вважалося дуже актуальним і мало відразу кілька значень. По-перше, уболівальники активно переймалися можливою присутністю в ложі для почесних гостей Президента України Віктора Януковича, який з робочим візитом саме приїхав до Донбасу. І коли доказів того, що глава держави таки відвідає поєдинок, побільшало, чимало шанувальників футболу всерйоз занепокоїлися.

Реванш передбачали і в нього вірили

Справа тут у тому, що цей VІР-уболівальник з багаторічним стажем із якихось часів має репутацію не зовсім "фартового" на відповідальних матчах гірників. Утім, песимісти себе тут же заспокоювали: мовляв, подібне траплялося в минулому, а в ранзі глави держави Віктор Янукович приїхав повболівати за "Шахтар" вперше.

По-друге, під отим "буде"(чи ні) всі мали на увазі ймовірність реваншу за принизливу поразку два тижні тому в Лондоні. "На ті помилки та "подарунки", зроблені в першому матчі, "Арсенал" тут може не розраховувати, - запевнив напередодні захисник гірників Дмитро Чигринський. - У Донецьку буде зовсім інша команда". Те ж саме впевнено пообіцяв уболівальникам і Даріо Срна. Щоправда, футбол є футбол, і тому капітан "Шахтаря" зазначив: "Навіть якщо ми й програємо одній з кращих команд Європи, то це буде не так безглуздо, як два тижні тому..."

Втім, про можливу поразку напередодні згадували найменше. Зокрема проведене опитування уболівальників засвідчило, що навіть на нічию "ставили" дуже рідко. Найчастіше самодіяльні прогнозисти називали рахунок 2:1( як вони знали?!..), затим 1:0 та 2:0. Хоча траплялися й такі, хто передбачав 0:3 і навіть 0:4. Та таких виявилися одиниці, бо в Донецьку дуже добре пам'ятали матч групового турніру Ліги чемпіонів, який тут відбувся десять років тому - 7 листопада 2000 року. Гірники тоді перемогли "Арсенал" 3:0 (до речі, всі голи тоді забили українські нападники), а нинішній склад команди мав величезне бажання повторити цей успіх.

А по-третє, "буде"(чи навпаки) стосувалося ще й наявності квитків: тим, хто "проспав", потім довелося кусати лікті, адже всі-всі квитки на матч вже продали. Тому аншлаг на "Донбас Арені" цього вечора став ще одним додатковим аргументом на користь реваншу, в очікуванні якого стадіон клекотав аж до 10 хвилини поєдинку. А потім тут різко настала своєрідна "хвилина мовчання".

Перемагає той, хто забиває більше

Було від чого впасти у відчай. Прудконогий Уолкотт втік від захисників і, поціливши у кут воріт гірників, здавалося, перекреслив сподівання на реванш. Однак після такого драматичного початку "Шахтар" не розгубився і не опустив руки. Навпаки - господарі змогли переломити хід поєдинку, почали діяти ще агресивніше і створили низку гольових моментів біля воріт "Арсеналу": чого, приміром, вартий "постріл" Жадсона в штангу. Гол, як кажуть, "назрівав", і після удару Чигринського м'яч не без допомоги одного з "канонірів" таки опинився в сітці воріт гостей.

Цікаво, що після першого поєдинку, в якому за гірників відзначився Едуардо, тренер лондонців Арсен Венгер необачно пожартував: мовляв, "Арсенал" може дозволити забивати в їхні ворота тільки йому - колишньому гравцю команди. І нападник "Шахтаря", скориставшись цією підказкою, на останній хвилині першого тайму вивів свою нинішню команду вперед - 2:1. Причому в цьому випадку спершу відмінно зіграв Даріо Срна, який на фланзі буквально видряпав м'яч у суперника і віддав точний пас партнеру.

В другому таймі була не менш захоплююча гра: здебільшого, як зізнаються тепер уболівальники, ... на нервах. Небезпечні атаки лондонців змінювалися гострими контратаками гірників, однак рахунок так і не змінився, і переповнені трибуни (на матчі були присутні більше 51 тисячі уболівальників) після фінального свистка не приховували своїх емоцій. Є реванш!

Напередодні протистояння в Донецьку Арсен Венгер визнав, що розгромний рахунок поєдинку в Лондоні не зовсім відповідає перебігу подій на полі. Нині ж він стримано привітав донеччан з перемогою і чітко підсумував: "Результат відповідає грі". А ще, зважаючи на вже дві поразки його команди в Донецьку, висловив сподівання, що "Арсеналу" більше ніколи не доведеться тут грати.

"Мені сподобалася реакція нашої команди на пропущений гол, - зазначив після двобою головний тренер "Шахтаря" Мірча Луческу. - Гравці відразу дали зрозуміти, що вони не гірші від суперників. І ми не зупинилися ні після пропущеного м'яча, ні після того, як створили 3-4 гольові моменти, які не реалізували. Звичайно, здобуті нами 3 очки дуже важливі, та найголовніше - ми сьогодні хотіли продемонструвати, що наш колектив не гірше рівня "Арсеналу".

... "Буде чи не буде?" Це запитання залишилося актуальним і після завершення захоплюючого поєдинку. Збуджені уболівальники тепер дуже цікавилися можливою присутністю Президента України, якого тепер відразу визнали "фартовим", і на наступних важливих матчах "Шахтаря". А ще, звісно, висловлювали сподівання побачити свою команду серед тих колективів, які після групового етапу Ліги чемпіонів продовжать боротьбу за найпочесніший футбольний трофей Європи. Зрозуміло, впевненості в цьому після перемоги над "Арсеналом" різко побільшало.

ТАБЛО "УК"

ГРУПA H
"Партизан" - "Брага" 0:1 (Мойзес 35)
"Шахтар" - "Арсенал" 2:1
(Чигринський 28, Едуардо 45 - Волкотт 10)

Після чотирьох турів "Арсенал" і "Шахтар" мають по 9 очок, "Брага" 6, "Партизан" 0.

У 5-му турі 23 листопада зустрінуться:
"Партизан" - "Шахтар", "Брага" - "Арсенал".