За ініціативою віце-прем’єр-міністра — міністра закордонних справ Словацької Республіки Мірослава Лайчака у Люксембурзі відбулася зустріч міністрів закордонних справ України та держав — членів ЄС у форматі «Україна+група друзів України в ЄС». У зустрічі також узяв участь Єврокомісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле.

Головною темою зустрічі визначено стан підготовки до Вільнюського саміту «Східного партнерства», включаючи готовність до підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. У зв’язку із цим глава українського дипломатичного відомства Леонід Кожара підтвердив незмінну готовність нашої держави підписати угоду та поінформував керівників зовнішньополітичних відомств держав — членів ЄС про прогрес, досягнутий Україною у виконанні критеріїв для підписання угоди, визначених у Висновках Ради ЄС від 10 грудня 2012 року.

Головний вітчизняний дипломат підкреслив, що із підписанням Угоди про асоціацію реформи в державі триватимуть, оскільки за своїм змістом цей документ є довгостроковою програмою всеосяжних суспільно-політичних, соціально-економічних, секторальних і правових реформ.

Свій вибір молодь зробила вже давно. Фото з сайту i.obozrevatel.ua

У свою чергу Штефан Фюле та міністри закордонних справ держав — членів ЄС відзначили досягнутий українською стороною прогрес у реалізації реформ, що стало свідченням відданості української  влади, опозиції, громадянського суспільства курсу на зближення з Європейським Союзом і впровадження глибинних перетворень у державі. Керівники зовнішньополітичних відомств держав — членів ЄС висловили сподівання на продовження Україною швидкого темпу реформ, що створить основу для позитивного рішення Ради ЄС у закордонних справах 18 листопада.

Учасники заходу висловили сподівання на успішні результати Вільнюського саміту «Східного партнерства», головним індикатором чого стало б підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Однак уже в кулуарах міністр закордонних справ Республіки Польща Радослав Сікорський заявив, що принаймні три держави — члени ЄС, а саме Велика Британія, Нідерланди та Швеція, скорше за все не ухвалять позитивного рішення щодо підписання угоди з Україною, якщо не буде вирішено питання екс-прем’єра Юлії Тимошенко, повідомляє УНІАН.  

Перебуваючи у Люксембурзі, Леонід Кожара провів також низку двосторонніх зустрічей, головним лейтмотивом яких укотре стали євроінтеграційні прагнення України. Так, під час зустрічі з Високим представником ЄС у закордонних справах та політики безпеки — віце-президентом Європейської комісії Кетрін Ештон міністр подякував їй за послідовну підтримку України на європейському шляху. При цьому урядовець підкреслив, що над виконанням узгоджених критеріїв нині в нашій державі злагоджено працюють виконавча та законодавча влада, що підсилюється єдністю провідних політичних сил навколо європейського вибору, повідомляє прес-служба МЗС.

А в ході зустрічі зі Штефаном Фюле Леонід Кожара запевнив Єврокомісара у рішучій готовності керівництва України забезпечити подальший відчутний прогрес у виконанні всіх визначених завдань з метою підписання та початку тимчасового застосування Угоди про асоціацію з ЄС.

Крім того, глава українського зовнішньополітичного відомства зустрівся з міністром закордонних справ Франції Лораном Фабіусом, а також з віце-канцлером — федеральним міністром з європейських та міжнародних справ Республіки Австрія Міхаелем Шпінделеггером. Французький та австрійський дипломати також відзначили значний прогрес, досягнутий українською стороною у виконанні критеріїв на шляху до підписання угоди. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»