ПРОЕКТИ

Україна починає робити ставку на видобуток нетрадиційного газу
 

Україна володіє значними запасами незадіяних ресурсів газу, які прийнято називати нетрадиційними (сланцевий газ). За прогнозними оцінками, його обсяг становить близько 15—25 трлн кубометрів. Розробка нетрадиційного газу в державі може бути налагоджена вже в найближчі 6—8 років, що дасть можливість істотно збільшити видобуток газу в Україні, а отже, посилити енергетичну безпеку держави.

У лютому цього року Державна служба геології і надр України (Держгеонадра) оголосила початок конкурсу на розробку родовищ Олеської (Львівська та Івано-Франківська області) і Юзівської (Харківська та Донецька області) площ. 23 квітня закінчується термін подачі заявок на участь у ньому. За оцінками Держгеонадра, прогнозні ресурси Олеської площі становлять приблизно 2,5 трлн кубометрів газу, тоді як Юзівської — 4—10 трлн кубометрів.

Цей конкурс може ввійти в історію України як перший прозорий проект залучення інвесторів у розвідку і видобуток сланцевого газу. Важливість його зумовлена тим, що в разі успішної реалізації проектів ситуація на газовому ринку України кардинально зміниться. За прогнозами фахівців, розробка покладів нетрадиційного газу Юзівської і Олеської ділянок дасть змогу збільшити видобуток газу в Україні в 1,5 раза, тобто до 30 млрд кубометрів. За словами міністра закордонних справ Костянтина Грищенка, до 2030 року Україна зможе повністю відмовитися від імпорту газу.

Прозорість —  запорука успіху

Проведення відкритого конкурсу — це унікальний шанс для України залучити до співпраці передові компанії, які готові принести в Україну технології, інвестиції та досвід видобутку сланцевого газу.

Одним із головних принципів конкурсу на розробку Олеської і Юзівської ділянок, за словами голови Держгеонадра Едуарда Ставицького, є максимальна прозорість усіх процедур. Такий підхід підвищує привабливість конкурсу і робить його цікавим для великих нафтогазових компаній. Дотримання чесних правил вигідне і самій державі, оскільки прозорість конкурсу дасть можливість отримати максимальний економічний ефект для країни.

Про плани щодо Олеської площі вже встигли заявити Chevron, Eni, ExxonMobil, «Укрнафта» і НАК «Нафтогаз України». Основними претендентами на Юзівську ділянку є ТНК-ВР і Shell.

За 6-8 років ця підстанція під Броварами зможе перейти на сланцевий газ. Фото УНІАН

Від диверсифікації  до видобутку

Не зайвим буде нагадати, що майже половину обсягу газу ми купуємо в Росії за ціною вищою, ніж наші європейські сусіди. Закупівельна ціна на російський газ у ІІ кварталі становить $426 за 1 тис. кубометрів, що змушує уряд активно шукати альтернативу «Газпрому». Уряд вже зробив кілька важливих кроків, спрямованих на диверсифікацію поставок газу українським споживачам. Ведеться робота з урядами Туркменістану та Азербайджану, іншими постачальниками газу. Наприкінці березня глава Держагентства з інвестицій та управління нацпроектами Владислав Каськів презентував ТЕО проекту «LNG-термінал», будівництво якого планується на чорноморському узбережжі Одещини. Вартість будівництва LNG-терміналу становить 846 млн євро, прогнозована потужність — 10 млрд кубометрів.

У Кабінеті Міністрів розуміють, що першочергові роботи для стабілізації ситуації на енергетичному ринку повинні бути спрямовані на збільшення видобутку власного газу. Одним із найперспективніших проектів є видобуток нетрадиційного газу. «Уряд України готовий встановлювати партнерські відносини з компаніями, які хочуть брати участь у видобутку сланцевого газу в Україні», — заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко. За його словами, це дасть змогу отримати інвестиції в газову галузь у потрібних обсягах і реалізувати амбітні плани по видобутку 70 млрд кубометрів газу в рік.

Шлях уперед

На сьогодні значні успіхи в розробці покладів нетрадиційного газу досягнуті в США, де його видобуток став передумовою енергетичної революції. Лідером північноамериканського видобутку нетрадиційного газу є корпорація BP, вона має змогу безперервно розробляти і випробовувати нові види технологій видобутку. Намагаються не відставати від неї і компанії Shell і Chevron. Компанії, які успішно налагодили видобуток нетрадиційного газу в Північній Америці, активно шукають можливості і в інших регіонах. Серед перспективних регіонів — Східна Європа, насамперед Україна і Польща. Для реалізації амбіційних проектів з розробки сланцевих газів наші західні сусіди залучили компанії, які мають досвід роботи в США, і сьогодні там отримано перші результати пошукового буріння, ведуться випробування свердловин.

Досвід Польщі корисний для України — прозорість конкурсів дала змогу обрати кращого претендента і швидко розпочати реалізацію проекту. Сьогодні в цьому однаково зацікавлені як українська влада, так і учасники конкурсу. «Важливо, щоб конкурс пройшов максимально відкрито і українська влада продемонструвала світовій спільноті сприятливий клімат для багатомільярдних інвестицій у країну», — повідомив «Урядовому кур’єру» старший віце-президент ТНК-ВР Пол Магвайр. Цю позицію поділяє і голова Держгеонадра Едуард Ставицький (входить до комісії конкурсу з Олеської і Юзівської площ). «Ми маємо намір забезпечити стабільність виконання майбутніх угод про розподіл продукції. Тільки в цьому випадку інвестори будуть розглядати пропозиції України як довгострокову та повноцінну інвестицію», — запевнив він.

Головний геолог робить ставку на компанії з серйозним досвідом роботи і фінансовими можливостями. За словами пана Ставицького, по Юзівській площі претендентам доведеться конкурувати в інвестиціях з підготовки площі до початкових робіт із буріння (оцінюється в 1,6 млрд грн) та доведення до затвердження промислової розробки запасів (приблизно 30 млрд грн). Про готовність інвестувати вже встигли заявити Shell і ТНК-ВР. Віце-президент з виробництва і технологій ТНК-ВР Френсіс Соммер минулого тижня повідомив ЗМІ, що участь ТНК-ВР у проекті з видобутку нетрадиційного газу в Україні сприятиме активному розвитку цієї галузі. За його словами, у ТНК-ВР є всі необхідні фінансові та технологічні ресурси для ефективної розробки родовищ сланцевого газу і газу щільних пісковиків, на що компанія готова вкласти $7 млрд протягом 30 років у видобуток нетрадиційного газу в Україні.

Експерт нафтогазового ринку Андрій Закревський вважає: «ТНК-ВР має низку переваг перед іншими учасниками. По-перше, це світовий досвід ВР і передові технології видобутку сланцевого газу, а також, що особливо важливо для України, — унікальний досвід з експлуатації родовищ в умовах щільної забудови, яку здійснює ТНК-ВР в Оренбурзькій області Росії».

Хоч би які шанси, всім компаніям-претендентам доведеться обгрунтувати свої технологічні можливості й подати пропозиції до 23 квітня. А комісії конкурсу на підставі заявок прийняти непросте, але важливе рішення щодо вибору стратегічного партнера.

Значні капіталовкладення інвесторів означають створення тисяч робочих місць, передусім із залученням місцевих фахівців, розвиток інфраструктури регіону, виконання соціальних зобов’язань.

Залучення великих міжнародних компаній може докорінно змінити стан справ у галузі. І Україна має що запропонувати інвесторам. Держгеонадра вже готує наступні конкурси на Слобожанську ділянку (Харківська обл.) і дві ділянки на шельфі Чорного моря (Скіфський і Фороса). Як бачимо, на нетрадиційний газ український уряд робить велику ставку.