Хочу уточнити, чи справді обов'язково мати педагогічну освіту людині, яка хоче працювати на посаді "помічник вихователя" у школі-інтернаті? І чи тільки в цьому разі можу розраховувати на додаткову оплату праці?

Т. НАГОРНА,
м. Кремінна Луганської обл.

Олег ЄРЕСЬКО,
директор Департаменту
загальної середньої
та дошкільної освіти МОН:

- Постановою Кабінету Міністрів від 14 червня 2000 р. N963 затверджено Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, у якому відсутня посада помічника вихователя.

Не передбачена така посада і в додатку 6, яким визначено схему тарифних розрядів, посад педагогічних працівників загальноосвітніх навчальних закладів, наказу Міністерства освіти і науки N557 від 26.09.2005 р. "Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ", зареєстрованого в Міністерстві юстиції 03.10.2005 року за N1130/11410. Посада помічника вихователя зазначається у схемі тарифних розрядів посад робітників закладів освіти, що визначено додатком 12 цього наказу.

Додаткова оплата праці помічника вихователя здійснюється не за педагогічну освіту, а відповідно до статті 108 Кодексу законів про працю України за роботу у нічний час, що встановлюється угодою або колективним договором, але не нижче 20% тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи.