Як можуть виникати проблеми там, де їх навіть важко придумати, нещодавно показали одразу кілька загальнонаціональних телеканалів. У сюжетах йшлося про сплату за електроенергію мешканцями квартир, що у напівпідвальних приміщеннях. Власникам цих, так би мовити, дешевих помешкань нарахували до сплати суми, як міні-заводам. 

Якщо влітку електроенергія «кусається», то в опалювальний сезон «з’їсть». Фото Володимира ЗAЇКИ                        

За світло — кілька тисяч гривень

Сталося так, що з початком опалювального сезону понад 700 сімей на Київщині та ще близько 15 тисяч сімей в інших регіонах України отримали квитанції на сплату за електроенергію по 1,5—3 тисячі гривень щомісяця. У столичній області такими повідомленнями «ощасливили» мешканців новобудов в Ірпені, Бучі, Ворзелі, Гостомелі. Свого часу ті через брак коштів придбали дешеві квартири цокольного поверху, зовсім не сподіваючись на такі сюрпризи.

Спочатку люди розраховувалися за спожиту електроенергію за тарифами для населення. Однак ситуація змінилася, коли ПАТ «Київобленерго» (згідно з документами) почало вважати такі приміщення нежитловими. Посилаючись на постанову Національної комісії з державного регулювання у сфері енергетики «Про затвердження порядку застосування тарифів на електроенергію» від 23 квітня 2012 року, для цокольних квартир тарифи, що діють для населення, не застосовуються. У документах, якими це питання регулювалося раніше, був термін «відокремлений об’єкт». Нині його немає, тож і норма не діє.

Шукаючи виходу із ситуації, що склалася, сторони посилаються на чинне законодавство, зокрема на Житловий кодекс (ст. 4). Громадяни звертають увагу на те, що якщо об’єкт нерухомості перебуває у власності фізособи, але не належить до житлового фонду, відносини між нею та постачальником регулюються шляхом укладення договору на відокремлений об’єкт. НКРЕ цитує все те ж положення, де сказано, що до житлового фонду не входять нежилі приміщення у житлових будинках, призначені для торгових, побутових та інших потреб непромислового характеру.

У відповіді скаржникам посадовці пишуть: «згідно з чинним законодавством у нежитлових приміщеннях електрична енергія не може споживатися на побутові потреби». Зі свого боку, Міністерство енергетики та вугільної промисловості радить розв’язувати проблему в такий спосіб: мешканці цокольних квартир, які постійно в них проживають і використовують їх для побутових потреб, мають звернутися до виконкому місцевої ради із заявою про переведення нежитлового приміщення у житлове.

Є й інший вихід з глухого кута. Його радять правники: оскільки більшу юридичну силу має закон, ніж постанова, — звертатися треба саме до нього. А згідно із Законом «Про енергетику» споживачі електроенергії поділяються на дві категорії: суб’єкти господарської діяльності та фізособи, що використовують струм для власних потреб. Тож і виходить, що люди, які живуть у цокольних квартирах і не здійснюють там підприємницької діяльності, належать до категорії «фізособи». Й використовують  електроенергію для власних потреб.

Мають свій рецепт і потерпілі, а точніше, громадська організація «Об’єднання власників квартир Ірпеня», яка вже кілька місяців листується з чиновниками та консультується з  юристами. Вони прагнуть змусити НКРЕ ініціювати перед Кабміном зміни до дискримінаційної постанови. Якщо  ж цього не вдасться зробити, добиватимуться правди через суд.

Крига скресла?

Однак скоріш за все до цього не дійде. Бо якщо раніше НКРЕ просто відписувалася, то нині регулярно проводяться спільні наради щодо пошуку шляхів урегулювання оплати за електроенергію громадянами, які проживають у нежитлових приміщеннях цокольних поверхів. У зібраннях беруть участь представники громадської організації «Об’єднання власників квартир Ірпеня», Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Державної архітектурно-будівельної інспекції, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Державної санітарно-епідеміологічної служби та ПАТ «Київобленерго».

Передусім вирішили з’ясувати, яка кількість громадян проживає у нежитлових приміщеннях цокольних поверхів житлових будинків, та визначитися  щодо придатності цих помешкань для проживання людей, а також можливості переведення таких квартир до житлового фонду. Розглядали й пропозиції НКРЕ про тимчасове врегулювання питання оплати за електричну енергію. Також вислухали  аргументи енергетиків про занижені тарифи на свої послуги, які не покривають реальних витрат на виробництво та транспортування електроенергії. За їх словами, тарифи для населення відшкодовують заледве чверть економічно об∂рунтованих витрат. Про перехресне субсидування з боку держави, яке покриває різницю між фіксованою ціною для населення та реальною вартістю,  чомусь не згадували.

Наступним кроком стало звернення до Київської обласної державної адміністрації, аби та надала списки громадян, які проживають у нежитлових приміщеннях цокольних поверхів житлових будинків трьох населених пунктів. Після отримання таких списків НКРЕ надасть необхідне доручення ПАТ «Київобленерго» розпочати роботу з мешканцями цих квартир щодо офіційного оформлення договорів на постачання електроенергії як для населення за відповідними тарифами.

На останній нараді йшлося про те, що ПАТ «Київобленерго» за дорученням НКРЕ вже провела перевірку застосованих тарифів та укладених договорів зі споживачами фізичними особами — власниками приміщень цокольних поверхів житлових будинків міст Ірпеня і Бучі, на підставі списків, отриманих від ГО «Об’єднання власників квартир Ірпеня».

Учасники зібрання підтримали пропозицію НКРЕ щодо тимчасового врегулювання питання оплати за електричну енергію цими громадянами шляхом укладання місцевою владою населених пунктів Київської області актів обстежень кожного із нежитлових приміщень цокольних поверхів  щодо підтвердження фактичного проживання в них громадян. Акти мають бути надані до ПАТ «Київобленерго» для оформлення договорів на користування електроенергією як для населення за відповідними тарифами.

Однак комплексно вирішити питання щодо реєстрації місця проживання, користування пільгами та субсидіями, передбаченими чинним законодавством, отримання іншої компенсаційної підтримки соціального захисту, може бути вирішене лише шляхом переведення цих приміщень в житловий фонд.      

КОМПЕТЕНТНО                                  

Юрій МАКСИМЧУК,
юрист ГО «Об’єднання власників квартир Ірпеня»:

— Тим громадянам, які проживають у цокольних квартирах і отримали квитанцію із завищеними тарифами на спожиту електроенергію, слід звернутися у районний підрозділ обленерго. Згідно з чинним розпорядженням обленерго їм мають встановити тарифи як для населення в тому разі, якщо мешканцями буде доведено факт проживання у таких приміщеннях. Для цього при міськраді створюється компетентна комісія, яка за заявою власника квартири робить обстеження даного помешкання і фіксує факт проживання його сім’ї. На підставі цього акта звірки енергетики переукладають договори на користування електроенергією за тарифами як для населення.

Однак це тимчасове вирішення питання, яке діятиме лише до кінця нинішнього опалювального сезону, тобто до 14 травня 2014 року. Аби поставити остаточну крапку на цій проблемі, слід перевести цокольні квартири до житлового фонду або надати їм такий статус. А це вже  компетенція Мінрегіонбуду, на базі якого працюватиме робоча група. Громадські об’єднання сподіваються, що засідання проходитимуть з їхньою участю.