НАДЗВИЧАЙНА СИТУАЦІЯ

Пожежа на Вуглегірській тепловій електростанції зупинила життя в місті

З давніх-давен у тутешніх степах дим вважався ознакою біди. Густі клуби чорного диму над трубами й корпусами Вуглегірської ТЕС, які було видно за багато кілометрів, викликали тривогу в населення Світлодарська. Люди відразу зрозуміли: сталося щось надзвичайне, та вони не підозрювали, що доведеться тримати оборону від холоду і перейматися ймовірним наступом безробіття і злиднів…

Техногенна аварія на тепловій електростанції сталася у п’ятницю 29 березня в другій половині дня. За попередніми даними, зі  свідчень очевидців (у цей момент тут працювали майже 400 осіб), на території одного з блоків загорівся вугільний пил. Потім вогонь перекинувся на обладнання, а згодом на крівлю приміщення. Загорілися й чотири трансформатори, в кожному з яких було по 40 тонн технічного масла. Підняті на тривогу підрозділи змогли локалізувати загорання тільки пізно ввечері, а приборкали вогонь лише вранці наступного дня. За словами голови Державної служби з надзвичайних ситуацій України Михайла Болотських, який у суботу побував на ТЕС, рятувальники діяли дуже злагоджено та ефективно.

«У мене є підстави так вважати, бо всі підрозділи виконали нормативи з прибуття на місце пожежі, — каже він. — О 15 годині 15 хвилин надійшов сигнал, а вже через п’ять хвилин сюди примчали перші пожежні автомобілі». 

Безробіття як наслідок пожежі

Всього довелося задіяти 40 одиниць спеціальної техніки та майже 200 рятувальників, які встигли своєчасно вивести з небезпечної зони десятьох працівників станції. А переважна кількість персоналу аварійного об’єкта змогла своєчасно залишити задимлені приміщення. Втім, на жаль, не обійшлося без жертв — загинув 44-річний майстер однієї з дільниць. Довелося госпіталізувати ще 8 потерпілих у стані середньої важкості (незначні опіки та отруєння чадним газом), і їх життю вже нічого не загрожує. 

Світлодарськ, де живуть понад 12 тисяч осіб, тимчасово залишився без електроенергії, теплопостачання та гарячої води. А ще люди враз відчули, що можуть позбутися ще й своїх робочих місць та гарантованих зарплат. «Дуже прикро, що таке підприємство враз втратило працездатність, — каже старший майстер Микола Панін. — Це була одна з найбільших ТЕС не тільки в Донецькій області, а й загалом в Україні. А без неї ми — її працівники — нікому не будемо потрібні… Дуже сподіваємося, що урядова комісія зробить все можливе для відбудови і відновлення роботи підприємства».

Попелище на ТЕС-«годувальниці» неабияк лякає світлодарців, бо вони навчені гірким досвідом деяких сусідніх містечок чи селищ, які перетворилися на так звані депресивні території саме після закриття підприємств. «У місті більше немає роботи, — підтверджує електромонтер Геннадій Кутовий, який пропрацював на ТЕС більше 20 років. — Отож залишається тільки сподіватися, що станцію відремонтують. Щоправда, для цього знадобиться немало часу, адже пожежа принесла великі збитки. Ми одразу приступили до ліквідації наслідків аварії: я особисто майже двоє діб не був удома. Прокладали кабелі і підключали насоси, аби в місті були вода і електрика. Тепер є і світло, і холодна вода…»

«Без електростанції ми нікому не будемо потрібні…» Фото автора та надані прес-службою Донецької ОДА

Людей зігріли і підтримали

Регіональна влада зробила все можливе, щоб якомога швидше ліквідувати наслідки аварії, які відчули на собі жителі Світлодарська. Зважаючи на холодний березень, найбільшою проблемою стало відключення центрального опалення. В місто завезли партію електрообігрівачів: 180 штук виділила обласна влада, ще 150 запропонували міста Дебальцеве, Горлівка та Єнакієве. Чотири тутешні дошкільні заклади продовжують працювати у звичному режимі, а ось школярі з понеділка перебувають на канікулах.

«Хочу запевнити, що для енергосистеми Донеччини та держави небезпеки немає, — переконує голова Донецької обласної державної адміністрації Андрій Шишацький. — Також немає підстав для паніки і в мешканців Світлодарська, адже життєдіяльність міста збережено. Є питання щодо постачання тепла та гарячої води, проте вже проробляємо додаткову схему теплопостачання. Готується й урядова постанова щодо цієї надзвичайної ситуації і будуть виділені кошти для підтримки міста, яке буде жити з електроенергією, теплом і газом».

Безперечно, найбільше жителів Світлодарська в ці дні хвилює подальша доля Вуглегірської ТЕС. Це насамперед стосується  2 тисяч 836 осіб, які тут працювали, та членів їхніх родин. «Станція на сьогодні повністю зупинена, проте хочу всіх заспокоїти і запевнити, що заробітна плата буде виплачуватися в повному обсязі як на діючому підприємстві, — зазначив у суботу на зустрічі з трудовим колективом міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький. — Процес відбудови буде тривалим, комісія ще визначить план-графік, у відповідності з яким буде задіяний той колектив, який тут працював. Люди матимуть соціальний захист і зможуть відбудовувати станцію».

А попрацювати тут є над чим. За словами міністра, поки важко точно назвати розміри збитків і втрат, але очевидно, що йдеться про надзвичайну ситуацію державного масштабу. Всі чотири блоки ТЕС зараз перебувають під завалом крівлі, яка впала. Триває охолодження водою металоконструкцій, а затим фахівці мають дослідити стан енергоблоків і визначитися з планом подальших робіт.

У суботу в Світлодарську відбулося засідання урядової міжвідомчої комісії, створеної для встановлення причин аварії та ліквідації її наслідків. Триває розслідування відповідно до порушеної обласною прокуратурою карної справи  за ч.2 ст.272 КК України (порушення правил безпеки при виконанні робіт з підвищеною небезпекою, що призвело до загибелі людей). На засіданні йшлося і про проблеми соціальної адаптації людей, які тимчасово залишилися без роботи. «Позиція Президента України — станція буде відбудована в найкоротші строки, — підтвердив віце-прем’єр-міністр Юрій Бойко. — Всі потрібні ресурси будуть виділені і направлені сюди для того, щоб забезпечити швидкий запуск Вуглегірської ТЕС».

…На дошці оголошень у адміністративному корпусі ТЕС досі висить повідомлення про звітний концерт «Ми світ розфарбуємо голосами», що мав би відбутися 30 березня. Хтозна, можливо, цей папірець (своєрідний раритет) треба використати напередодні наступного святкового концерту. Скажімо, з нагоди відновлення роботи енергетичного підприємства-годувальника 12-тисячного міста. 

ДОВІДКА «УК»

Вуглегірська ТЕС  ДАЕК «Центренерго» — найпотужніша теплова електростанція на території Донецької області. Введена в експлуатацію в 1973—1977 рр. Проектна потужність — 3600 МВт. Вид палива — вугілля (основне), газ, мазут. За час експлуатації тут виробили понад 500 мільярдів кВт-годин.