ПІДСУМКИ
 

Українці в січні здебільшого купували нове житло, яке було значно дешевшим, ніж вторинне
 

Зазвичай перший місяць нового року завжди є спокійним на ринку житлової нерухомості, і це цілком зрозуміло - велика кількість свят нівелює бажання і продавців, і покупців вдаватися до серйозних справ.

Тим не менше, основною тенденцією в січні 2011 року, як вважають ріелтори, можна вважати значне пожвавлення іпотечного кредитування. Як вважає генеральний директор агентства нерухомості "Благовест" Ірина Лопахіна, сьогодні деякі комерційні банки пропонують прийнятні умови кредитування і така тенденція супроводжуватиме ринок упродовж року.


 

Новобудови в пошані

Однак для переважної більшості пересічних українців іпотека так і залишається недосяжною мрією. Тим часом тенденція, яка накреслилась ще в жовтні-листопаді минулого року - збільшення попиту на нове житло з максимальним ступенем готовності, - у січні набула нових обертів. Це зрозуміло, адже зараз на ринку можна придбати щойно здане в експлуатацію житло з оздобленням і навіть подекуди із вбудованими меблями, яке коштуватиме значно дешевше, ніж на вторинному ринку. Наприклад, останнього тижня січня будівельні компанії Києва пропонували житло на первинному ринку в середньому по 13,13 тис. грн за м2. На вторинному ринку "квадрат" у квартирах коштував у середньому 17 тис. грн. Якщо порівняти вартість житла у столиці в Деснянському та Дніпровському районах, то воно відповідно коштувало 8,51 та 9,83 тис. грн на первинному ринку і 11 та 19,92 тис. грн - на вторинному. Отже, придбати нову квартиру, та ще з оздобленням, а не стару, тим більше "хрущовку", значно вигідніше. Саме цим і керуються покупці, які накопичили певну суму грошей.

Проте варто додати: торг між покупцем і продавцем на вторинному ринку триває і надалі. З великим успіхом знизити ціну на квартиру можна навіть на 15 тис. доларів.

Попит - категорія мінлива

У регіонах загалом картина схожа зі столичною. За словами менеджера агентства нерухомості "Хаджибей" (Одеса) Лазаря Крикорова, найбільший попит у січні мало саме житло на первинному ринку. "В середньому ціни на нього в нашому місті наразі коливаються від 950 до 1000 доларів за м2. Але можна знайти житло в новобудові і дешевше - на віддалених масивах. Ціни на вторинному ринку дещо вищі, тому охочих його придбавати небагато", - зазначає він. На старе житло покупці в Одесі суттєво знижують ціни. Так, на дорогі квартири продавці охоче збавляють ціну на 20 тис. доларів або навіть більше.

За словами виконавчого директора агентства нерухомості "Новий формат" Анатолія Панченка, схожа зацікавленість людей у купівлі майнових прав на житло, що будується, спостерігається у Львові. "У новобудовах або будинках, які ще зводяться, можна придбати житло дешевше, ніж 1 тис. доларів за м2. І так склалося, що в нашому місті в січні 2011 року попитом користувалися і котеджі", - додає він.

В одному з харківських агентств нерухомості, куди звертався кореспондент "УК", взагалі відмовилися коментувати ситуацію на ринку міста. Втім, із прикрістю зазначили, що люди, "наслухавшись заяв про те, що незабаром в Україні зводитимуть житло вартістю 500 доларів за м2, практично не звертаються до них і очікують на суттєве падіння цін".

Оренда житлових площ в Україні упродовж місяця не була активною. Фахівці столичної фірми SV Development вважають, що і ціни на орендоване житло також не зростатимуть, допоки люди не зароблятимуть більше. За даними цієї компанії, протягом січня в столиці було здано в оренду 590 квартир, 50% з яких були однокімнатними.

А от у Дніпропетровську в цей час навпаки - зріс попит на оренду житла, що неабияк здивувало місцевих ріелторів. Зазвичай така ситуація спостерігається наприкінці літа -початку осені. Дещо виросли і ціни: однокімнатну квартиру можна винайняти за 2 тис. грн на місяць, що для цього міста чимало, адже навіть у Києві за таке житло дають 2,2-3 тис. грн у місяць.