ФУТБОЛ

Розрив між лідером чемпіонату та його найближчим переслідувачем досяг десяти очок

За три тури до закінчення осінньої частини чемпіонату в Прем'єр-лізі відбулася шоста тренерська відставка - без роботи залишився наставник донецького "Металурга" Ніколай Костов. Останньою краплею для керівництва стала прикра поразка від маріупольського "Іллічівця" - 0:3. У поєдинку проти київської "Оболоні" діями гостей керував колишній асистент болгарського спеціаліста Володимир П'ятенко.

Нагадаю, що нинішньої осені тренерські рокіровки торкнулися не тільки аутсайдерів - "Севастополя" й "Іллічівця", які розпрощалися з Сергієм Шевченком та Іллею Близнюком. Нові керманичі очолили "Дніпро", київське "Динамо" і "Таврію".

У Сімферополі команди вивели на поле виконуючі обов'язки головних тренерів Валерій Петров і Олег Лужний. Зустріч додала аргументів прихильникам тієї точки зору, що взимку київських динамівців очолить більш досвідчений і кваліфікований спеціаліст. Адже після чергової втрати очок гостями першу та другу команди української Прем'єр-ліги розділяє справжня прірва - десять очок. По суті це означає, що доля чемпіонського титулу сезону 2010/11 вирішилася ще до старту весняної частини першості. І це ще не найгірше. Наступної неділі підопічні Олега Лужного на стадіоні імені Валерія Лобановського прийматимуть "Металіст". Харків'яни ніяк не можуть подолати прокляття рідних стін: з дев'яти ігор перед власними вболівальниками Денис Олійник та його партнери поступилися в п'ятьох. Але на чужих полях результат команди Мирона Маркевича викликає захоплення: сім перемог у восьми поєдинках.

Навряд чи варто зайвий раз говорити про те, з якою мотивацією вийдуть на поле динамівської арени 21 листопада гравці "Металіста" - відстань між срібним та бронзовим призерами минулорічної першості скоротилася до двох пунктів. У разі успіху в Києві один з кращих бомбардирів чемпіонату Марко Девіч та його партнери можуть піти на зимові канікули, витіснивши динамівців із зони Ліги чемпіонів.

Пропустивши в суботу від "Ворскли" шість м'ячів, "Іллічівець" перевершив антирекорд запорізького "Торпедо". У сезоні-1997/98 автозаводці у 17 турах 40 разів починали гру з центра поля. Наразі ж у пасиві маріупольців 42 пропущених м'ячі - це найгірший показник за 20-річну історію проведення чемпіонатів країни. Нагадаю, що дев'ять голів побувало у воротах азовців у недавній зустрічі з "Динамо", після чого наставник гостей Ілля Близнюк подав у відставку.

ТАБЛО "УК"

ПРЕМ'ЄР-ЛІГА, 17-й тур

"Оболонь" - "Металург" Д - 1:1 (Кучеренко, 6, з пенальті - Мгуні, 43)

"Іллічівець" - "Ворскла" - 2:6 (Антонов, 53, Кравченко, 76 - Сачко, 19, 60, 64, Маркоскі, 43, Єсін, 69, Селін, 89)

"Шахтар" - "Металург" З - 2:1 (Адріано 26, з пенальті, Морено, 63 - Пісоцький, 71)

"Металіст" - ПФК "Севастополь" - 4:0 (Девіч, 33, 42, з пенальті), Папа Гуйє, 76, Фініньо, 86)

"Арсенал" - "Зоря" - 1:1 (Матюхін, 57 - Лазарович, 74)

"Таврія" - "Динамо" - 1:1 (Платон, 55 - Мілевський, 46)

"Карпати" - "Кривбас" - 2:1 (Голодюк, 9, Худобяк, 71 -Воронков, 73)

"Волинь" - "Дніпро" - 1:1 (Пічкур, 82 - Коноплянка, 41)

Лідери: "Шахтар" - 46 очок, "Динамо" - 36, "Металіст" -34, "Дніпро" - 29, "Карпати" - 28.

Бомбардири: Лакі Ідахор ("Таврія") - 9 м'ячів, Марко Девіч ("Металіст") - 9

Євген Селезньов ("Дніпро") - 9, Василь Сачко ("Ворскла") - 8

Найближчі зустрічі: 19 листопада. "Севастополь" - "Арсенал".

20 листопада. "Зоря" - "Шахтар", "Кривбас" - "Волинь".

21 листопада. "Металург" Д - "Таврія", "Ворскла" - "Оболонь", "Динамо" - "Металіст", "Металург" З - "Карпати", "Дніпро" - "Іллічівець".