ФУТБОЛ

Два українські клуби з трьох зберігають шанси на вихід у плей-оф Ліги Європи

Важко надолужувати прогаяне, повертати те, чого й не думали втрачати на старті другого за значенням континентального турніру. Динамівці Києва докладають неабияких зусиль, аби зробити це: вдруге поспіль вони перемагають голландський "Алкмар". Між двома поєдинками невелика відстань - якісь два тижні. Але така разюча відмінність у характері ігор. Здається, у гостьовому поєдинку киянам значною мірою пощастило вивезти з собою три очки. У Києві ж перемога виглядала більш ніж переконливою.

Досить сказати, що гості завдали лише три удари у площину воріт суперника, тоді як господарі 13! І хай не такою високою виявилася реалізація моментів, як у матчі проти "Іллічівця", двох м'ячів, майстерно забитих Артемом Мілевським, вистачило, аби задовольнити численних прихильників "Динамо". Незважаючи на дощову погоду, вони дружно прийшли підтримати команду, яка після року незрозумілих безрезультатних експериментів повертає своє лице і віру в свої сили. Шкода, що колектив через чиїсь амбіції втратив час, виконавців, зрештою, авторитет. Проте якщо команді вдасться втримати форму, якої вона набула тепер, то втрачене обов'язково повернеться.

Показові в цьому плані слова, сказані старшим тренером голландців Гертьяном Вербіком:

- Якщо коротко коментувати сьогоднішній матч, то кияни були кращими і перемогли абсолютно заслужено. Із самого початку матчу вони чинили величезний тиск на наші ворота, і практично весь перший тайм нам довелося відбиватися. І хоча вдалося вберегти свої ворота, після перерви пропустили два м'ячі. Особливих шансів відзначитися в нас не було. "Сухим" з генуезької "води" вийшов харківський "Металіст", хоча для цього футболістам довелося добре попотіти, а його прихильникам попереживати біля телеекранів. Хоча "Сампдорія" і випустила на поле багатьох виконавців зі свого резерву, матч проходив під її диктовку. Втрати, яких ще на початку сезону зазнала атакуюча лінія харків'ян, досі даються взнаки. Тому організувати щось загрозливе попереду гостям на вдалося. Важко в це повірити, але за весь матч жодного прицільного удару! Тож тим дорогоцінним очком, яке команда везе додому, а разом з ним і шанс вийти з групи, "Металіст" має завдячувати голкіперу Володимирові Дишленковичу і оборонцям на чолі з Папою Гуйє. Саме їхню гру назвав головною причиною невдачі своїх форвардів тренер італійців Доменіко Ді Карло.

Ще до матчу наставник харків'ян Мирон Маркевич розцінював нічию як прийнятний результат, а отже, можна вважати, що його команда своє завдання виконала.

Важко було повірити, що "Карпати" зможуть щось вивезти із Севільї. Очікування, на жаль, підтвердились. Тому й очільник львів'ян Олег Кононов після матчу був небагатослівний:

- У першому таймі ми програли по всіх статтях. У другому були моменти, але не змогли їх реалізувати.

Досі ми поблажливо ставимося до поразок біло-зелених: мовляв, команда молода, нехай набирається досвіду. Та, здається, самими програшами прогресу не добитися. Команда явно потребує кадрового зміцнення - практично кожну її ланку має посилити досвідчений майстер. Адже якщо говорити, наприклад, про захист, то всі пропущені львів'янами м'ячі, крім хіба що другого, - результат грубих помилок оборонців.

Хотілося б також, щоб "Карпати" пам'ятали, що за ними -імідж українського футболу, його місце в клубному рейтингу, на основі якого визначається кількість учасників від кожної країни в європейських кубках.

ЛІГА ЄВРOПИ.
Група E

"БАТЕ" (Білорусь) - "Шериф" (Молдова) - 3:1 (Родионов, 15, Павлов, 70, Брессан, 75 - Єрохін, 32)

"Динамо"" (Україна) - "Алкмар" (Нідерланди) - 2:0 (Мілевський, 47, 61)

 ВНПМО
БAТЕ31010:410
Динамо2116:5 7
Aлкмар1034:9 3
Шериф1034:63

2 грудня

"БАТЕ" - "Динамо".

Група І

"Сампдорія" (Італія) - "Металіст" (Україна) - 0:0

"ПСВ" (Нідерланди) - "Дебрецен" (Угорщина) -3:0 (Афеллай, 22, Рейс, 44, Вуйтенс, 88)

 ВНПМО
ПСВ3108:210
Металіст2117:3 7
Сампдорія110 2:14
Дебрецен0041:110

1 грудня

"Металіст" - "Дебрецен".

Група J

"Севілья" (Іспанія) - "Карпати" (Україна) - 4:0 (Альфаро, 9, 42, Чигаріні, 31, Негредо, 51)

"ПСЖ" (Франція) - "Борусія" (Німеччина) - 0:0

 ВНПМО
Севілья3016:1  9
ПСЖ2204:1  8
Борусія Д1215:5  5
Карпати0043:11  0

2 грудня

"Боруссія" - "Карпати".