ПРОБЛЕМА

У закарпатському Берегові завершилося незвичне судове засідання. Відповідачами в ньому виступали двоє чоловіків-французів, 38-річний Патріс і 66-річний Бернар Ле Рок, син і батько. Два місяці тому, 21 березня, вони були затримані на прикордонному переході з особливим вантажем: під сидіннями їхнього туристського фургона знайшли двох новонароджених дівчаток.

Як потім з'ясувалося, двійнята Патріс і Орелія з'явилися на світ від сурогатної матері-українки. Свідоцтва про народження дівчаток видав один із київських РАЦС, а вивозити їх взялися нелегально через відмову посольства Франції видати виїзні документи. У цій країні сурогатне материнство заборонене.

Днями відбувся суд. Французів звинувачували за ч. 2 ст. 332 Кримінального кодексу України (незаконне переправляння осіб через державний кордон), їм загрожувало ув'язнення від 3 до 7 років. Під час засідання батько дівчат Патріс сказав, що довелося вдатися до послуг українки, бо вони з дружиною не можуть самі народити дітей. Клініка, де відбувалися процедури, не надала документів на дітей для вивезення доньок з України, хоч обіцяла, що з цим проблем не буде.

Вікі й Кім два місяці пробули на утриманні лікувальної установи. На суді батько дітей заявив, що керувався лише інтересами дітей. Слуга Феміди врахував зізнання звинувачених і пом'якшив вирок, однак кемпінг, що став знаряддям незаконних дій, постановив конфіскувати. Крім того, французам доведеться сплатити штраф у розмірі 29 тис. грн.

А от подальша доля дітей залишається під знаком запитання. Французьке посольство знову відмовляється видати дозвіл на їхнє ввезення до країни.

За словами адвоката, він збирається звернутися до міжнародних правозахисних організацій й наголошуватиме на вині клініки. Цей заклад, мовляв, обманув його підзахисних, не забезпечивши їх необхідними документами для вивезення малят до Франції. Поки що Вікі та Кім залишатимуться в Україні, не маючи статусу громадян. Біологічні батьки почергово їздитимуть сюди для виховання доньок. Найближчими днями повинна приїхати мама дівчаток.