Раніше закритий для іноземців Дніпропетровськ нині відвідує дедалі більше гостей. Їх дивують розвалені будівлі навіть у центрі міста, серед яких архітектурні й історичні пам’ятки. Приїжджі часто цікавляться у місцевих: «Чому з цим нічого не роблять?» Ставили такі запитання і Юліанні Пахній та Юлії Кошмар. Тож дівчата вирішили організувати фотовиставку, щоб привернути увагу до цієї проблеми якомога більше містян. А присвятили її спадщині видатного дніпропетровського зодчого Олександра Красносельського.

Активістки розгорнули експозицію на Європейській площі у День міста, який недавно відзначив Дніпропетровськ. Дівчата вважають, що навіть у складні часи слід діяти, щоб урятувати те, що ще залишилося.

— Нам набридло бути невдахами, які постійно скиглять, що все погано, все розвалюється. Тому й вирішили проявити ініціативу, — каже Юліанна Пахній.

Над проектами ЦУМу і «Дитячого світу» Красносельський працював у 1934-35 роках. Фото надані Юлією КОШМАР та Юліанною ПАХНІЙ

Фотовиставка презентувала фотографії з колекцій краєзнавців, Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д. Яворницького, а також створені спеціально для цієї події. Дівчата зверталися по допомогу до майже всіх політичних партій, які активно готуються до виборів. Жодна не відгукнулася. Натомість половину потрібної суми на організацію заходу надали історики, архітектори, інші небайдужі містяни, решту Юлія та Юліанна доклали із власної кишені. Дівчата ставлять перед собою амбітну мету: знайти спонсорів для відновлення ще остаточно не втрачених пам’яток.

На виставці збирали кошти на відновлення меморіалу Красносельського, який колись зруйнували збирачі кольорових металів.

— До мене звернулися дівчата, ідея яких видалася мені вартою підтримки. Олександр Леонтійович Красносельський — один з найвидатніших архітекторів, які працювали в нашому місті. Його стиль — неокласика, — розповів «УК» історик Валентин Старостін, який досліджував творчість архітектора.

А на моє запитання, як у Дніпропетровську зберігають спадщину Красносельського, він зазначив: «Як і всіх інших — ніяк. Це відбувається насамперед тому, що в місті не існує програми розвитку туризму. А як її складова мають бути наші пам’ятки. Вони можуть бути потрібні місту, якщо місто стає туристським центром. Якщо немає розвитку туристичної галузі, то, як бачимо, пам’ятки нікому не потрібні».

Дніпропетровську Олександр Красносельський віддав значу частину життя — з 1912-го по 1944-й. Він залишив у спадок майже 30 прекрасних будівель. Серед них один з корпусів Медичної академії, центральний універмаг, «Дитячий світ». На жаль, останньої будівлі вже не існує. Її знесли кілька років тому — товсті гаманці не зважають на статус пам’ятки архітектури. На місці улюбленого дніпропетровцями затишного «Дитячого світу» нині «красується» черговий холодний бетонно-скляний торговельний центр.

— Архітектор Красносельський будував аптеку Пріцкера. Це дуже гарна будівля. Вона стоїть напроти мого будинку, — розповідає Юлія Кошмар. — І щодня бачу, як будинок руйнується, там уже немає даху. Сподіваюся, що небайдужі люди приєднаються до нашої ініціативи і всі разом ми зможемо врятувати залишену нам спадщину.