Споживаємо на 50% більше ресурсів, ніж Земля може відтворити-такі дані наводяться в доповіді Всесвітнього фонду дикої природи (WWF) "Жива планета". Екологічний слід людства засвідчує подвійне зростання попиту на природні ресурси з 1966 р. Нині земляни для своїх потреб використовують еквівалент 1,5 планети. Якщо ми продовжуватимемо надмірно експлуатувати ресурси Землі, до 2030 р. нам знадобиться еквівалент двох планет.

Екологічний слід пересічного жителя ОАЕ або США становить 4,5 планети. 10 країн з найвищим екологічним слідом на душу населення становлять ОАЕ, Катар, Данія, Бельгія, США, Естонія, Канада, Австралія, Ірландія. Росія в цьому рейтингу перебуває на 40-му місці. Як і в більшості інших країн, екологічний слід Росії складається головним чином із викидів парникових газів, а також завдання шкоди довкіллю від землеробства та вирубування лісів.

31 найрозвиненіша країна, що входять в Організацію економічної співпраці й розвитку, відповідальні за 40% світового екологічного сліду. Однак країни БРІК - Бразилія, Росія, Індія і Китай, які тепер відстають від багатших країн за показником на душу населення, - можуть незабаром їх обігнати, якщо йтимуть тим самим шляхом економічного розвитку.

У доповіді позначені деякі можливі способи розв'язання екологічних проблем, які зростатимуть у міру того, як населення Землі перейде рубіж в 9 млрд до 2050 року. Вони містять у собі нові моделі споживання продовольства й енергії, а також заходи щодо охорони природи Землі.

Доповідь "Жива планета" виходить щодва роки і є одним із найбільш цитованих у світі джерел про стан планети. Доповідь визначає "здоров'я" планети за кількома показниками: "індекс живої планети" (стан популяцій), "екологічний слід людства" (використання природних ресурсів), "біомісткість" (наявність поновлюваних природних ресурсів) тощо.

"Newsweek"