Президент Віктор Янукович зустрівся з Головою КНР Сі Цзіньпіном. Високопосадовці провели переговори у вузькому й широкому колах, відзначивши високий рівень взаєморозуміння. Віктор Янукович вбачає за найважливіше, що нині є між Україною та Китаєм, фундамент довіри, а Сі Цзіньпін вважає його «великим другом» китайського народу. 

Документи поглиблюють довіру

По завершенні заходу глави держав підписали Договір про дружбу і співробітництво між Україною і КНР, Спільну декларацію про подальше поглиблення відносин стратегічного партнерства. За їхньої присутності члени делегацій поставили підписи під Міжурядовою угодою про економіко-технічну співпрацю, Протоколом фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту сої з України до КНР, Протоколом фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту ячменю, Меморандумом щодо взаєморозуміння між Міністерством охорони здоров’я та Державною адміністрацією КНР з традиційної медицини щодо співробітництва в галузі традиційної китайської медицини. Окрім цього, підписано Договір про співробітництво у сферах енергоефективності, енергозбереження та відновлюваних джерел енергії, Рамковий контракт на виконання проекту будівництва об’єктів блоку №11 ПАТ «Шахтоуправління «Покровське», Рамкову угоду про реалізацію проектів у галузі відновлюваної енергетики, Меморандум про взаєморозуміння між Державним агентством України з туризму та курортів та Національною туристичною адміністрацією КНР про сприяння груповим туристичним поїздкам китайських туристів до України.

Вже в ході зустрічі з віце-прем’єром Державної ради КНР Ма Каєм йшлося про те, що Україна надає великого значення роботі Спільної українсько-китайської комісії. «Я поставлю завдання першому віце-прем’єру Сергієві Арбузову, щоб після мого візиту він з вами зв’язався і домовився про зустріч для початку якомога швидшої практичної реалізації прийнятих рішень», — сказав він.

Наша країна дуже розраховує на приплив китайських інвестицій. Фото Михайла МAРКIВA

Умови для бізнесу

Того самого дня глава держави взяв участь у роботі Другого українсько-китайського бізнес-форуму. Віктор Янукович дав зрозуміти, що Україна підтримуватиме ініціативи розвитку Великого шовкового шляху. Створення максимально комфортних умов для бізнесу сприяє наповненню практичним змістом стратегічного партнерства між країнами. «Розпочинається реалізація низки двосторонніх проектів у сільському господарстві, енергетиці, розбудові міської, транспортної, промислової інфраструктури із залученням капіталу, технологій і обладнання з Китаю», — сказав Президент, додавши, що туристично-спортивна індустрія в Україні є перспективною для інвесторів.

Учасники бізнес-форуму почули, що й сфера інформаційних технологій в Україні має великі можливості для інвестування. Важливим тут є проект «Біонік Хілл» (передбачає будівництво першого інноваційного парку поблизу Києва з усіма умовами розвитку високотехнологічного й наукомісткого бізнесу).

Україна вважає за необхідне розширити співпрацю в реалізації інфраструктурних проектів. Одним із перспективних для китайських інвесторів є проект будівництва ділянки кільцевої дороги навколо Києва: «Успішність реалізації цього проекту має дати сигнал іноземним інвесторам до активізації участі в інших багатообіцяючих концесійних програмах у нашій державі», — сказав Президент.

А прикладом успішної реалізації національних проектів спільно з китайськими інвесторами названо «Повітряний експрес». Тому він закликав китайських інвесторів «серйозно розглянути й оцінити перспективи участі у розбудові двосторонньої інвестиційної співпраці, шукати нові форми взаємодії в цій сфері, зокрема з використанням механізму державно-приватного партнерства».

Україна розраховує на участь китайських корпорацій у галузевих проектах, зокрема щодо спорудження електростанцій, модернізації шахт, спільного виробництва автомобілів, будівництва сучасних елеваторів, створення телекомунікаційних мереж.

«Україна прагне розвивати співпрацю з Китаєм і в гірничодобувній промисловості. Наші компанії готові брати активну участь у будівництві та модернізації шахт, створювати спільні підприємства з виробництва високопродуктивного гірничошахтного обладнання в Китаї, — передає слова Президента його прес-служба. — Найголовнішим спільним завданням урядів України і КНР залишається створення сприятливих умов для тісної продуктивної співпраці між представниками бізнесу».

ФАХОВО

«Президент був зобов’язаний їхати»

Олег УСТЕНКО,
виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера: 

— Коли йдеться про Китай, слід розуміти, що це друга за величиною світова економіка. Це країна, де ринкова економіка паралельно співіснує з комуністичною ідеологією. Зазвичай Китай планує власну стратегію і стосовно економіки, і стосовно міжнародних відносин на довгостроковий період. Там можна домовлятися на рівні бізнесу, але це, як правило, не дасть особливих результатів. Переговори мають бути підкріплені чи то мовчазною, чи то відкритою згодою з боку керівництва держави.

Китай вкрай негативно сприйняв би перенесення візиту. І незрозуміло, коли можна було б повторити візит, адже графік розписано, і вони не розуміють психологію європейців щодо практики перенесень візитів. Тож Президент був зобов’язаний їхати.

До того ж, він поїхав у Китай на тлі відкладання підписання Угоди про асоціацію з ЄС, а також колосального тиску на наш експорт з боку Росії та Митного союзу. Тобто Президент намагається знайти компенсацію втрат, пов’язаних з можливістю підписання угоди з ЄС, і схоже на те, що угоду буде підписано після певної паузи.

Компенсатори представляють собою не тільки можливість реалізації нашої продукції на території Китаю, а й відкриття китайським бізнесом виробництв в Україні. Адже для китайців Європа стратегічно важлива — вони постійно збільшують свої товарні потоки до ЄС.

Переміщення виробництв до України означає й нарощування нашої експортної бази. Водночас Президент намагається знайти вільний грошовий ресурс. У Китаю фактично 1 трильйон доларів — у золотовалютних резервах. Раніше Китай не використовував їх, приміром, не розміщував у вигляді кредитів. Однак цієї осені ухвалив рішення про модернізацію економічної політики. Тож було б недоречно не використати ситуацію, коли є вірогідність, що Китай вкладатиме свої резерви у вигляді кредитів в інші економіки. На тлі цього візит Президента — явно своєчасний.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»