ПРЯМИЙ ЗВ’ЯЗОК

Віднедавна кожен охочий може спілкуватися в Інтернеті  з Миколою Азаровим 

Останнім часом урядові структури, зокрема міністерства та їх керівники, активно інтегруються до соціальної Інтернет-мережі Facebook. Це робиться для того, аби громадяни могли напряму отримати інформацію про стан справ в тій чи тій галузі, задати високопосадовцям питання та отримати на них відповіді. 

Як тільки є час, Микола Азаров заходить у Facebook. Фото з Особистої сторінки глави уряду з Facebook. 

Дві години контакту

Минулої п’ятниці  в Інтернет-середовищі «пролетіла» інформація, що ввечері на Facebook можна буде поспілкуватися з Прем’єр-міністром Миколою Азаровим, який відносно нещодавно завів на цьому ресурсі власну сторінку. Дані виявилися достовірними, і всі охочі могли поспілкуватися з главою уряду протягом двох годин. Питання, які задавали Миколі Яновичу, можна розділити на три категорії: професійні, особисті та нісенітниця. На перші дві Прем’єр відповідав досить активно.

Звичайно, був деякий скепсис щодо того, чи  глава уряду власноруч веде сторінку. «Зараз сам! А загалом я багато разів заявляв, що заходжу на цю сторінку і читаю ваші коментарі. Ще першого дня я попередив, що веду її сам і буду з’являтися у міру можливостей. Але в мене багато роботи, тому говорю як є — коли дуже зайнятий, мої помічники все одно читають Facebook і найбільш резонансні питання надсилають чи приносять мені, аби потім пустити їх у роботу», — розвіяв будь-які сумніви щодо своєї особистої присутності у мережі Микола Азаров.

Відвідувачі прем’єрської сторінки ставили запитання про те, чи будуть стабільними ціни на продукти, про лікування дітей за кордоном, про безпеку на гірничодобувних об’єктах, про розвиток в Україні IT-технологій тощо. Але не будемо на цьому зупинятися, адже Микола Янович говорить про ці проблеми мало не щодня і його слова широко тиражуються у ЗМІ. 

Були й запитання більш конкретного характеру та прохання розібратися і допомогти. Наприклад, один з відвідувачів торкнувся теми закарпатського Берегового, де містяться унікальні термальні джерела. Але за нестачі належного фінансування вони можуть зникнути. «Я от збираюся на Закарпаття, й обов’язково вивчу цю проблему!» — відповів Микола Азаров. Були й інші прохання про особисте втручання та допомогу. У більшості випадків глава уряду просив надсилати листи з докдадним описом проблеми на електронну адресу (pm@kmu.gov.ua). Туди ж громадяни можуть надсилати пропозиції та зауваження щодо різних аспектів діяльності уряду.

Зустрічі будуть регулярними

Цікавилися у Миколи Азарова й особистим життям: його захопленнями, улюбленими книжками, як він проводить дозвілля. Тобто те, що робить політика та можновладця звичайною людиною. З’ясувалося, що з літератури Прем’єр-міністру до вподоби класика, зокрема твори Гоголя та Чехова. А наразі глава уряду читає «Тихий Дон» Шолохова: «Ну, як читаю? Коли є вільна хвилина, відкриваю будь-яку сторінку, насолоджуюся текстом, мовою. На превеликий жаль, сучасні письменники не в змозі порадувати читачів такими поетичними текстами. Як правило, перша ж сторінка відбиває бажання читати далі. Можливо, я занадто прискіпливий, але міняти смаки вже не буду».

Полюбляє Прем’єр продивлятися книжки англійською мовою. Він визнає, що, звичайно, трапляються незнайомі слова, але так цікавіше. Найпростіше для Миколи Азарова читати політичні тексти — там практично все зрозуміло.   

Не забуває глава уряду й про родину: «Для кожної людини сім’я дуже важлива. На жаль, я не можу достатньо часу приділяти своїй родині та онукам, але на вихідних ми намагаємося відпочивати разом».

Не вистачає у Прем’єра часу й на культурно-спортивні заходи. Він повідомив, що останнім часом був на концерті Ганни Нетребко. Іноді Микола Азаров відвідує футбол та займається плаванням.

Сеанс прямого спілкування глава уряду завершив о 19.00 і пообіцяв, що спробує зробити такі зустрічі регулярними.

«Чорнухи»  тут не треба

Слід зазначити, що серед українських урядовців одним з «піонерів» на Facebook є віце-прем’єр-міністр Борис Колесніков та очолюване ним Міністерство інфраструктури. На особистій сторінці віце-прем’єр здебільшого пише про роботу, завантажує фотографії та відеосюжети з об’єктів, які будуються чи реконструюються. Наприклад, учора вранці Борис Колесніков розмістив відеорепортаж «Розповідь про підготовку НСК «Олімпійський». У чотирихвилинному відеоролику докладно розповідається про хід реконструкції головної спортивної арени Києва, береться бліц-інтерв’ю у робітників. Сюжет досить якісний, тому не дивно, що за кілька годин після розміщення його схвалили близько сотні користувачів Facebook, які залишили кілька десятків коментарів.

Позитивні відгуки отримали розміщені урядовцем фотографії з будівельного майданчика термінала D столичного аеропорту «Бориспіль». Наводимо один з коментарів: «Якби наші ЗМІ трохи напружилися і замість «чорнухи» давали більше інформації про такі проекти, про людей, які виробляють, будують, борються і перемагають, то, можливо, не було б так сумно…»

Також у соціальній мережі є сторінка Урядового порталу, який дублює офіційний сайт Кабінету Міністрів: «клікаючи» на розміщені на сторінці новини, користувач опиняється на www.kmu.gov.ua.

Крім того, у Facebook зареєстровано сторінки міністерств закордонних справ, економічного розвитку і торгівлі, соціальної політики, фінансів. І якщо сторінки Міністерства внутрішніх справ не вдалося поки що знайти, ГУМВС у Київській області у соцмережі відкрило свою «приймальню».

До речі, на Facebook присутня і наша газета, на сторінці якої ви можете ознайомитися з останніми новинами та подискутувати з журналістами «Урядового ку р’є ра» на теми, які вас цікавлять.