ТАРИФИ

У Стаханові вирішили повертатись до опалення вугіллям

Коли через борги ДК "Газ України" доручила відключити від газопостачання 12 підприємств комунальної теплоенергетики Луганщини, до їх числа потрапило й КП "Стахановтеплозабезпечення". У міськвиконкомі, провівши екстрену нараду з представниками МНС, ухвалили одностайне рішення: не пустити працівників міжрайонного управління з експлуатації газового господарства в котельні для відключення їх від блакитного палива. Того самого дня надіслали звернення до Президента України та Прем'єр-міністра. Але з боргом у 23 млн грн щось треба робити. Як знайти вихід із ситуації? Про це "Урядовий кур'єр" запитав міського голову Стаханова Юрія Борисова.

- Я бачу чотири основні причини загального боргу міста та КП "Стахановтеплозабезпечення", - пояснив він. - Перша - низька платоспроможність населення. На одного робітника в місті припадає два непрацездатних. Друга - і вона від нас не залежить - держава не виконує зобов'язання щодо погашення тарифної різниці. Нашому місту заборгували майже 11 млн грн. Третя причина, через яку ми скочуємося до боргової ями, - необгрунтованість тарифів НКРЕ, що нам затвердили. Сьогодні нам "спущена" згори цифра - 8,55 грн за 1 м2 опалення. А за нашими розрахунками (не йдеться про окупність послуги, аби лише підприємство-поставник тепла просто трималося на плаву, платило зарплату працівникам і за енергоносії хоча б 40-50%), тариф має становити 12 грн. Ми написали до НКРЕ, що не погоджуємося з тарифами, але сумніваюся, що хтось зверне увагу на наші аргументи. Четверта причина - дефіцит бюджету міста, що становить 22 млн грн лише за захищеними статтями.

У Стаханові разом із представниками бюджетоутворювальних підприємств вирішили, що на вагонобудівному, феросплавному й заводі технічного вуглецю проаналізують, хто з працівників має борги за послуги ЖКГ. І примусово утримуватимуть гроші. Вирішили також розробляти програму з переходу котелень на вугілля.

- Вивчаємо ринок твердопаливних котлів і беремося до зонування міста, щоб визначити, де котельні залишити, а де переходити на індивідуальне опалення, - зауважив Юрій Борисов.