Щороку у вересні до Умані на Черкащині з’їжджаються паломники-хасиди з усього світу, щоб відсвяткувати іудейський Новий рік (Рош-га-Шана) та віддати шану духовному лідерові цадику Нахману, який тут похований. Засновник течії брацлавського хасидизму знайшов свій останній спочинок саме в цьому українському місті, адже тут поховані тисячі євреїв, які загинули під час погромів. Перед смертю він пообіцяв своїм послідовникам врятувати від пекла тих, хто буде молитися на його могилі. Цього року, за приблизними підрахунками, в Умані побувало близько 30 тисяч паломників з багатьох країн світу. Найбільше — з Ізраїлю та США.

І молитися, й танцювати

Єврейський Новий рік — велике свято, коли послідовники Рабе Нахмана не лише моляться, а й співають і танцюють. Уміння насолоджуватися життям — також важлива частина стосунків хасидів із Богом. Масові гуляння почалися з 24 на 25 вересня. За іудейським календарем хасиди зустріли 5775 рік.

Отож побоювання, що паломників нинішнього року буде менше у зв’язку з неспокійною ситуацією в Україні, не справдилися. Як коментували самі хасиди-ізраїльтяни, війни вони не бояться: у своїй країні вже звикли до цього. Багато з них палко молилися за мир в Ізраїлі й Україні, просили у Бога милості для цієї святої землі. 16-річний Габріель із США, який уже вдруге приїздить до Умані, дуже добре відгукується про Україну, називає її благословенним краєм.

Паломники на кілька днів змінили звичний уклад життя уманчан. На вулицях зазвучав іврит та інші іноземні мови, на центральному ринку та інших імпровізованих базарах йшла жвава торгівля. Продавцями ставали не тільки місцеві жителі, а й приїжджі, ціни на все підскочили у кілька разів. Гості, перевдягнуті в білий одяг, просто на вулицях читали молитви, співали й радісно обнімалися. До головної святині брацлавських хасидів — могили Рабе Нахмана — вишикувалися черги. Величезну синагогу вщерть заполонили молільники ще за три дні до свята, а місце для молитов біля самої могили вчителя не мало можливості вмістити всіх охочих.

Місцеві жителі, за багато років звикнувши до щорічного паломництва, переважно сприймають його спокійно. Багато хто використовує нагоду заробити. Хтось нарікає на дрібне хуліганство, яке буває тут не так і рідко. Міській владі й правоохоронцям цими днями не позаздриш. У світі  майже 300 000 брацлавських хасидів, і Умань, в якій близько 87 тисяч жителів, має до їхнього приїзду добре підготуватися. У попередні роки це виходило не завжди. Нині ж місцева влада подбала й убезпечила гостей та корінних уманчан від різних несподіванок. Їхній спокій охороняли близько 500 правоохоронців з України, в тому числі 16 кінологів із собаками та 12 колег-поліцейських з Ізраїлю. На сторожі були й близько ста вогнеборців, саперів та навіть водолазів, бо гості ще й полюбляють пірнати у холодну воду місцевого каналу.

Через події, які тривають на сході України, як пояснив начальник УМВС України в Черкаській області Владислав Пустовар, залучили більшу, ніж зазвичай, кількість працівників міліції та спеціальних засобів. Зокрема додатково встановлено дві рамки з металодетекторами та 10 переносних металошукачів, які містилися на всіх пунктах пропуску, була напоготові апаратура для пошуку вибухових речовин.

У ці дні на уманських вулицях зустрінеш і сивих паломників, і юних. Фото Володимира ШУЛЬГИ

Скриньки для армії

 Як засвідчила практика, такі приготування були не зайвими. Напередодні Рош-га-Шана внаслідок рясного дощу виникла загроза підтоплення табору хасидів-паломників по вулиці Челюскінців. Рятувальники зведеного загону управління ДСНС за допомогою необхідної техніки проклали дренажні траншеї, разом з обслугою наметового містечка збудували захисну піщану дамбу й відкачали воду. В одній із багатоповерхівок хтось із приїжджих влаштував багаття, очевидно готуючи святкову вечерю. Виникла пожежа, яку вогнеборцям вдалося швидко погасити. Зрозуміло, необхідну допомогу надавали й медики та санітарна служба, комунальники, хоч останнім, як правило, роботи не бракує й після від’їзду гостей: додаткові урни та контейнери не вміщують усього сміття.

Проте святкування пройшло загалом спокійно. Паломники дякували уманчанам за гостинний прийом, організацію проживання та харчування. У визначених місцях виросли наметові містечка, кухні. Працювала їдальня, здатна одночасно нагодувати 18 тисяч чоловік.

Хоча дехто й боявся чуми, лихоманки Ебола, інших вірусів, які нібито можуть привезти уманчанам паломники, на щастя, такі побоювання не справдилися.

Цікаво, що хасиди приїхали до Умані не тільки відсвяткувати іудейський Новий рік і відвідати могилу свого духовного наставника, а й допомогти грошима українським бійцям, які беруть участь в Антитерористичній операції. Для цього по місту встановили спеціальні скриньки.

— Ми допомагаємо українській армії воювати з терористами, — пояснив керівник благодійного фонду Рабі Нахмана в Умані Шимон Бускіла. — Адже ми дуже добре знаємо, що таке тероризм. А кого ж нам ще підтримувати? Ми живемо тут, в Україні, сюди приїздять наші духовні одновірці, ми повинні підтримувати українську армію і, що найголовніше, — український народ.