Культ гарбуза на наших теренах відомий ще задовго до західних геловінських традицій. Чого варті хоча б заготовлені українськими дівчатами  жовтогарячі овочі на випадок небажаного залицяльника. Після Покрови починається період весіль, а їм, як відомо, передує обряд заручин, на яких круглоголовий господар городу частенько був головною «дійовою особою».  До речі, підносити нелюбому женихові гарбуза — це не лише жарт. Це, стверджують знаючі люди, досить образливий натяк, адже гарбуз віддавна знаний в Україні як біостимулятор. Уявляєте, який це сором був для парубка — отримати гарбуза, адже в такий спосіб йому давали зрозуміти, що наречений з нього ніякий, або ж натякали, що мало каші з’їв — звісно, гарбузової.

Кажуть, у левиць також існує традиція відмовляти цареві звірів, підносячи гарбуза

Справді, без гарбуза важко уявити традиційну українську кухню — його варять, тушкують, запікають. Він — невичерпне джерело вітамінів і мінералів, швидка допомога від багатьох недуг. Міцно прописався й у фольклорі. Коли дівчині сняться гарбузи, буде весілля. Або й так: гарбузи сняться — збільшиться рідня, помічали старі люди.

А м’ясо у них буває?

Достеменно не відомо, які сни бачили у ніч з 31 жовтня на 1 листопада мешканці Київського зоопарку, однак на ранок на них чекав приємний сюрприз. Фахівці відділу науково-просвітницької діяльності Київського зоопарку влаштували тваринам справжнє гарбузове свято, наголосивши, що Гарбузовий день — то альтернатива Геловіну. Колоритні плоди начинили різноманітними ласощами і під спалахи фото-  й відеокамер урочисто вручили тваринам: бурим ведмедям, левам, тиграм та дикому поросяті. 

Аби насититися, Хорасові треба  цілий віз жовтогарячих

Варто зазначити, що традиція святкувати Геловін існує в багатьох зоопарках світу. Приємно, що в столичному звіринці підійшли до цього з урахуванням національних особливостей. Отож, гарбуз, який у нас здавна в пошані, як  господар городу тепер питався «Чи всі живі і здорові?» також у мешканців столичного зоопарку. Ой і актуальне ж це запитання! 

Ганна РОМАШКО для «Урядового кур’єра», Володимир ЗAЇКА (фото), «Урядовий кур’єр»