ЦІНА ПИТАННЯ

У столиці перерахують тарифи

Чимало киян нарікають, що вони платять надто багато за обслуговування будинків та прибудинкових ділянок. До того ж, дехто підрахував навіть, що платити доводиться й за ту територію, яка до будинку не відноситься. Столична влада чи то дослухалася до їхніх нарікань, чи то "переміряла" територію. Але вирішила тариф оптимізувати. Як повідомила прес-служба КМДА, до 20 травня виконавці послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій мають перерахувати тарифи у тих будинках, у яких вони більші, ніж загальноміські. Як відомо, ці тарифи обраховуються, виходячи з площі кожної квартири. Так ось, ціна послуги зменшиться для тих, хто платить більше 3 грн.

У відповідному розпорядженні КМДА зазначається, що із розрахункової площі прибудинкової території окремого житлового будинку вилучать площі спортивних, дитячих та інших майданчиків, якими користуються мешканці кількох будинків. Крім того, у тарифі не буде враховано і території, на яких розташовані малі архітектурні форми з урахуванням меж їх прибирання. Тепер платитимуть лише за площу під вимощенням вздовж зовнішніх стін, озеленену смугу завширшки 5-6,5 м уздовж фасадів з майданчиком перед камерою сміттєпроводу, тротуар місцевого внутрішнього мікрорайонного проїзду з боку будинку та смугу, де розташовані точки розподілу (підключення) мікрорайонних та будинкових інженерних мереж. Саме така ділянка визначена як територія технічного обслуговування для утримання житлового будинку.

До речі, витрати на прибирання прибудинкової території складають понад 20% від тарифу на послуги з утримання будинків і прибудинкових територій. Як повідомило комунальне підприємство "Головний інформаційно-обчислювальний центр", рівень сплати за житлово-комунальні послуги у квітні становить 97,4%.