НАПЕРЕДОДНІ


У сьогоднішньому двобої за Суперкубок України традиційні суперники зійдуться вшосте

Віктор КАЛІНІЧ
для «Урядового кур’єра»

Перед стартом нового сезону віце-чемпіони країни представили оновлену емблему, в основі якої — історичний динамівський ромб та буква «Д». За словами президента клубу Ігора Суркіса, столичний клуб повертається до своїх витоків, адже найгучніші перемоги в своїй історії футболісти здобували саме з цією емблемою на грудях.

— Новий-старий логотип символізує: ми віддаємо належне тим гравцям, які завойовували імідж рідної команди. Нинішнє покоління футболістів сповнене бажання відстоювати його і надалі, — пообіцяв капітан біло-блакитних Олександр Шовковський.

Як їм це вдасться, вболівальники побачать уже сьогодні ввечері. На полі стадіону імені Бутовського в Полтаві два найсильніші наші клуби виборюватимуть Суперкубок України. Цю зустріч обслуговуватиме арбітр першої категорії Юрій Вакс із Сімферополя. Допомагати головному рефері будуть Володимир Володін з Херсона і асистент арбітра ФІФА харків’янин Сергій Беккер. Інспектор ФФУ — Ігор Хіблін з Хмельницького.

На кону поєдинку між принциповими суперниками не тільки красивий приз. Як повідомив кореспонденту «УК» генеральний директор Прем’єр-ліги Олександр Єфремов, призовий фонд матчу становить мільйон гривень. 65 відсотків цієї суми отримає переможець.

Нагадаю, що чинним володарем Суперкубка є гірники. Торік на запорізькому стадіоні «Славутич-Арена» підопічні Мірчі Луческу буквально декласували сімферопольську «Таврію», вигравши з розгромним рахунком — 7:1.

Цікаво, що за всю історію розіграшу турніру його переможцями ставали лише два клуби — «Динамо» і «Шахтар». У п’яти випадках для виявлення переможця командам доводилося вдаватися до післяматчевих пенальті.

ТАБЛО «УК»:
Всі фінали Суперкубка України

2004  Динамо — Шахтар — 1:1 (6:5 по пенальті)

2005  Шахтар — Динамо — 1:1 (4:3 по пенальті)

2006  Динамо — Шахтар — 2:0

2007  Динамо — Шахтар — 2:2 (4:2 по пенальті)

2008  Шахтар — Динамо — 1:1 (5:3 по пенальті)

2009  Динамо — Ворскла — 0:0 (4:2 по пенальті)

2010  Шахтар — Таврія — 7:1