ПРОЕКТИ

У Донецьку беруться за утеплення більше півтори тисячі будинків

Нестерпна літня спека змусила всіх нас згадати про обіцяне наближення глобального потепління. А з настанням холодів подібна проблема знову актуальна. Приміром, донеччани зараз очікують "кімнатного потепління". Йдеться про комфортну температуру в тутешніх оселях у осінньо-зимовий період. Це може стати реальністю після виконання міської комплексної програми енергозбереження на 2010-2014 роки.

"Теплий день календаря" ще попереду

У вересні комунальники запевняли про готовність "теплового господарства" на рівні 96-98%. Тут відзвітували про кілометри відремонтованих тепломереж та заміну парових котлів, яким уже по півсотні років. У жовтні ще за кілька днів до початку опалювального сезону теплопостачальники не менш бадьоро повідомили: всі 170 котелень почали працювати і майже 100% соціальних об'єктів та житлових будинків отримали тепло. Та, на жаль, кількість не завжди означає якість. Тому після настання отого "найтеплішого дня календаря" доводилося спостерігати абсолютно протилежну картину навіть у сусідніх будинках. В одній з багатоповерхівок, за словами мешканців, "холодно, хоч собак ганяй". В іншій - вночі сміливо лягали спати без зимового одягу, а вдень навіть відчиняли кватирки.

Пояснюючи таку ситуацію, фахівці за аргументами до кишені не лізуть. Мовляв, стан тепломереж в окремих будинках не витримує жодної критики. Та й деякі багатоповерхівки в такому стані, що, кажуть, їх можна обігріти тільки під час літньої спеки. Тому реалізацію програми енергозбереження в Донецьку вирішили розпочати з реконструкції саме таких комунальних об'єктів. Насамперед взялися за утеплення фасадів та заміну вікон у приміщеннях муніципальної лікарні N17 та школи N141. А пізніше так само спробують реконструювати і запобігти втраті тепла в 1668 будинках обласного центру. "Піонерами" стануть помешкання на проспектах Ілліча та Київському, а також на Привокзальній площі.

- Уже розроблений цікавий проект і для утеплення так званої "китайської стіни" в Київському районі, де довжина житлових будинків, які стоять в ряд, понад 300 метрів, - повідомив міський голова Донецька Олександр Лук'янченко. - А ще одним важливим моментом стануть роботи, завдяки яким вдасться подовжити термін експлуатації будинків щонайменше на 50 років. Для цього потрібно 27 млн грн.

До речі, про кошти - для модернізації та утеплення всіх отих 1668 будинків потрібно 1,8 млрд грн.

"Операція "Телевізор"

У головному економічному управлінні Донецької міськради не приховують - забезпечити "кімнатне потепління" відразу в усіх будинках, які цього зачекалися, нереально. Тому насамперед беруться за приміщення соціальної сфери -лікувальні заклади, школи та дитсадки.

Теплопостачання, як відомо, тримається на трьох китах: виробництво, транспортування та споживання. На цих моментах і вирішили зосередитися в ході реалізації комплексної програми енергозбереження. Наприклад, нові технології виробництва тепла дадуть можливість зменшити його втрати на 20-30%. Зокрема, тут збираються відправити "на пенсію" котли з ККД 70% і спробують зменшити втрати газу за допомогою нових електричних систем регулювання полум'я в котлах.

Так само серйозно підрихтують труби тепломереж, які нерідко гріють не приміщення, а повітря на вулиці. Планують і ефективніше розташувати теплопункти. А особлива увага -самим будівлям, оскільки через зовнішні стіни зникає до 40% уже поданого тепла. Тому реалізацію програми енергозбереження, що обіцяє "кімнатне потепління", важко уявити без утеплення стін та заміни вікон.

- Наша типова дев'ятиповерхівка, якій понад 30 років, іноді нагадує решето, - говорить донеччанин Віктор Ляхов. - Де тут тільки не втрачається тепло! І через стіни, і через вікна, і через вхідні двері, і через фундамент, і через сходи... Тому й спеціалісти кажуть, що тільки заміною вікон чи утепленням стін проблеми не розв'язати - тут потрібен комплексний підхід. І якщо зробити саме так, то, їй-бо, тепла в квартирах буде аж забагато...

Звичайно, на початку реалізації комплексної програми енергозбереження на 2010-2014 роки важко уявити, що невдовзі в помешканнях донеччан буде спека не тільки влітку, а й восени чи взимку. Хоча деякі приклади отого "кімнатного потепління" вже є. Наприклад, в Артемівську, виконуючи програму "Теплий дім", капітально утеплили кілька п'ятиповерхівок. І що? Як розповів власник квартири цього тепер уже теплого помешкання, мешканці сусідніх будинків нині активно шукають тут знайомих. Аби холодними зимовими вечорами ходити до них... дивитися телевізор. "Ми жартома це так і називаємо - "Операція "Телевізор", - усміхається він. - Хоча, звичайно, наші сусіди ходять до нас просто погрітися..."

Чи вдаватимуться до подібного гостювання й жителі Донецька - покаже вже недалеке майбутнє. Адже під час поетапної реконструкції цього року в Донецьку мають утеплити 234 будинки, в наступному - 267, а далі - ще більше. Отож напередодні Нового року є резон напроситися в гості до когось із "щасливчиків" - "на телевізор" чи чашку чаю.

ДОВІДКА "УК"

2010 року в КП "Донецькміськтепломережа" планують скоротити енергопостачання на 4 тис. тонн умовного палива. Для цього застосують обладнання, яке працює на тепловій енергії, що є в продуктах горіння природного газу. Вклавши у монтаж цих утилізаторів трохи більше 8 млн грн, фахівці розраховують заощадити приблизно 5,5 млн грн, зменшивши витрати на закупівлю палива. Річна "віддача" тепла складе понад 60%.