НЦЕСІЯ

Депутати Київради хочуть віддати у концесію теплоенергетичні об'єкти міста. Та чи добре це буде для киян? Чи не поповзуть угору тарифи після концесії? Втім, перший заступник голови КМДА Олександр Мазурчак заспокоює:

- Нинішня ситуація з інженерними мережами потребує негайного вирішення. Найоптимальнішим варіантом може стати процес концесії. На відміну від оренди, це форма, яка вберігає майно від приватизації, тож воно залишається в комунальній власності. Ще одна суттєва перевага - те, що фінансові ресурси вкладаються на тривалий період. Це дає можливість у стислі терміни реконструювати мережі і при цьому не перекладати фінансовий бік такої угоди на плечі киян у вигляді підвищення тарифів.

Олександр Мазурчак підкреслив, що сьогодні багато європейських розвинутих держав пішли цим шляхом, і зазначив, що вже проведено зустріч з французькою компанією, яка нині взяла в концесію мережі в Будапешті та інших містах світу. Сесія Київради, поінформував посадовець, перш ніж передати об'єкт у концесію, затверджує інвестиційний план, де чітко прописуються терміни інвестування коштів. Далі визначаються графік, умови та терміни їх повернення. КМДА планує виставити концесіонеру кілька обов'язкових умов. По-перше, він має встановити за свій рахунок засоби обліку в усіх будинках. По-друге, він повинен взяти на баланс усі безгосподарні мережі. По-третє, стати виконавцем послуг.

Інна МИКОЛАЄНКО
  для "Урядового кур'єра"