СКУЛЬПТУРА

У Харкові з'явився пам'ятник студенту-програмісту

Встановили його біля центрального входу в один з найпрестижніших вітчизняних вишів - Харківський національний університет радіоелектроніки. А приводом послужив черговий рік народження ВНЗ, який традиційно відмічають у жовтні. Наразі це був ювілейний рік народження -80-й.

Скульптурна композиція, що складається з студента, який сидить на лавочці з ноутбуком на колінах і великою сумкою з логотипом ХІРЕ, виконана з бронзи у класичному стилі. Її автори - Роман Блажко і Віктор Гончаренко створили образ вітчизняного Біла Гейтса з скуйовдженим волоссям та мрійливо-задумливим поглядом. Хто знає, можливо, саме він затьмарить "Майкрософт" і створить ще могутнішу багатомільярдну корпорацію в Україні.

Чи згодні з цією версією самі студенти, цікавлюся у двох першокурсників ХНУРЕ Максима і Олега.

- Як на мене, то цей пам'ятник гармонійно вписується в навколишній пейзаж, - говорить Максим. - Адже ми, як і наш бронзовий колега, дуже часто сидимо тут на лавочках перед парами або ж після них. Що ж до самого образу, то мені здається, що він більше схожий на поета, ніж програміста. Люди нашої професії мають бути більш серйозні, скрупульозні, суворіші. Бо програмування - це вища математика, яка і є основою.

Однак товариш Максима - Олег, не розділяє його думку:

- Це ж комп'ютерний геній, тому аж ніяк не може бути похмурим! Навпаки, він має радіти, що не такий, як решта!

Загалом же бронзовий студент подобається всім. Це видно хоча б по тому, що біля нього постійно фотографуються, а то й просто приходять посидіти поруч. І не лише студенти, а й випускники, викладачі і працівники вишу. Вони стверджують, що такого пам'ятника немає більше в Україні. У Харкові ж він з'явився завдяки зібраним колективом вузу пожертвам у сумі майже півмільйона гривень.