На цей рік у держбюджеті на житлово-комунальні субсидії закладено 50 млрд грн для 3 млн українських родин. Це орієнтовно на 25% більше, ніж торік, наголосив учора Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Кабінету Міністрів.

«Люди, які потребують підтримки, одержують житлово-комунальні субсидії. Процедура максимально спрощена, заявник подає мінімум даних, решту інформації збирає Пенсійний фонд», — зазначив Прем’єр.

Денис Шмигаль закликав користуватися інструментом адресної державної підтримки. Адже субсидії не лише допомагають конкретним родинам, а й підвищують рівень сплати за комунальні послуги. А це означає більшу стійкість української критичної інфраструктури та можливість забезпечувати світло й тепло в кожній домівці.

За словами Прем’єр-міністра, опалювальний сезон 2023—2024 років Україна проходить за рахунок газу власного видобутку. На 16 січня в газосховищах було приблизно 11,3 млрд кубометрів газу. Денис Шмигаль запевнив, що цього вистачить, щоб успішно завершити опалювальний період. Глава уряду також наголосив, що цей осінньо-зимовий період наша держава проходить у плановому режимі завдяки завчасним масштабним ремонтам, накопиченню енергоресурсів, захисту об’єктів критичної інфраструктури.

«Це заслуга наших енергетиків, наших газовиків, працівників теплокомуненерго і, звичайно, наших героїчних сил ППО. Щиро дякую всім за відмінну роботу», — сказав Денис Шмигаль.

Як зауважив Прем’єр-міністр, в енергетиці було відновлено 2,2 ГВт потужності тепло- та гідрогенерації після торішніх масових російських атак. Виробленої в Україні електроенергії, за його словами, вистачає для покриття внутрішніх потреб. Крім того, завдяки зростанню експортно-імпортних спроможностей Україна може імпортувати більші обсяги електроенергії від західних сусідів та залучати в разі необхідності аварійну допомогу.

Ще один пріоритет діяльності уряду — втілення програми «єВідновлення». Уряд на засіданні затвердив постанову, яка вдосконалює механізм реалізації програми «єВідновлення».

«Спрощуємо припинення права власності на знищений об’єкт. Поліпшуємо взаємодію міністерств щодо обміну інформацією. Прописуємо чіткий алгоритм оскарження дій комісій. Оновлюємо порядок нарахування коштів та їх використання на будівництво приватного, садового або дачного будинку. Вносимо й інші зміни», — повідомив Прем’єр-міністр.

Головна мета, за його словами, — усунути незручності та розбіжності, щоб максимально спростити шлях від подачі заявки до отримання компенсації, купівлі чи будівництва житла.

Як повідомив Прем’єр-міністр, уже понад 35 тис. українських родин, чиє майно було пошкоджено, отримали від держави виплати на 3,2 млрд грн. Загалом за цим компонентом програми надійшло понад 67 тис. заявок. Найбільше — з Харківщини, Київщини та Миколаївщини.

«За другим компонентом програми — знищене майно — зареєстровано 8,4 тисячі заявок. Згенеровано понад 2 тисячі житлових сертифікатів на майже 3,7 мільярда гривень. Понад 540 сертифікатів уже заброньовано. Це означає, що їхні власники скоро придбають житло», — зауважив Денис Шмигаль.

Уряд на засіданні 16 січня ухвалив рішення про спрямування з резервного фонду державного бюджету 792 млн грн на зміцнення обороноздатності. За словами Дениса Шмигаля, ці додаткові кошти розподіляють військові підрозділи на нагальні потреби — закупівлю боєприпасів, тепловізорів, дронів. Прем’єр-міністр зауважив, що йдеться про додаткове фінансування для кожної бригади (пропорційно до сплаченого у грудні ПДФО).

«Посилюємо нашу армію для ефективної протидії ворогу, визволення та захисту наших земель, якнайшвидшої перемоги», — наголосив Прем’єр-міністр. Він нагадав, що цими днями увага українців прикута до Швейцарії, де триває Світовий економічний форум в Давосі, на якому працює Президент Володимир Зеленський та українська делегація.

Джерело: Департамент комунікацій Секретаріату КМУ