Державні банки готові направити на добудову житлових об'єктів 625 млн грн під 10-12% річних

Мінрегіонбуд відібрав тридцять п'ять незавершених житлових об'єктів, ступінь будівельної готовності яких дає змогу ввести їх в експлуатацію до кінця 2010 року. Про це повідомив віце-прем'єр-міністр Віктор Тихонов у ході першого засідання робочої групи з комплексного вирішення питань добудови об'єктів незавершеного житлового будівництва та стимулювання споживачів до придбання цих об'єктів.

Комісію створено за дорученням Прем'єр-міністра, а Віктора Тихонова призначено її головою, повідомляє прес-служба віце-прем'єр-міністра.

"Для завершення цих тридцяти п'яти об'єктів необхідно 625 мільйонів гривень. На засіданні робочої групи ми дійшли спільної згоди, що за умови підтримки Національного банку державні банківські установи готові надати на таку суму відповідні кредити під 10-12% річних", - зазначив урядовець. А за пропозицією Нацбанку, незабаром буде розроблено відповідну програму, яка передбачатиме надання таких кредитів та механізм повернення цих коштів.

"Я також звернувся до банківських установ з проханням шукати не причину, через яку немає змоги надати іпотечні кредити, а можливість і ресурси, які можна в якості кредитування фізичних осіб і забудовників спрямувати для добудови незавершених житлових об'єктів", - повідомив віце-прем'єр.

Він також поінформував, що Мінфін працює над питанням збільшення статутного фонду Державної іпотечної установи на два мільярди гривень. Якщо це питання вдасться вирішити не зволікаючи, то ці кошти ДІУ зможе виділити на рефінансування банків, які надаватимуть кредити на добудову житлових об'єктів.

Віктор Тихонов прогнозує, що цьогоріч у цілому по Україні буде здано в експлуатацію понад вісім мільйонів квадратних метрів житла. Для порівняння: в 2009 році ця цифра складала 6,4 млн.