Кримські сепаратисти настільки загралися від безкарності, що не дають висохнути чорнилу на своїх ініціативах. Приміром, учора парламент півострова ухвалив рішення про приєднання Криму до Росії в якості суб’єкта Російської Федерації, навіть не цікавлячись думкою кримчан.  «За» таке рішення, нібито, проголосували 78 депутатів.

Маріонеткам закон не писаний

Як відомо, спершу парламентарії автономії  збиралися запитати думки людей 25 травня (у день президентських виборів в Україні), та за кілька днів спікер ВР АРК Володимир Константинов повідомив: референдум щодо розширення повноважень АРК перенесли на  30 березня. Однак,  ця дата  не стала остаточною. Віце-прем’єр самопроголошеного кримського уряду  Рустам Теміргалієв повідомив: Верховна Рада Криму прийняла рішення призначити референдум про статус Криму на 16 березня. У бюлетені  буде два питання: про входження Криму до складу РФ у якості суб’єкта Федерації та повернення конституції Криму 1992 року. А на закид журналістів у зворотній послідовності зауважив:  якщо жителі Криму не підтримають на референдумі рішення парламенту автономії про входження до складу РФ, депутати складуть повноваження.

Утім, експерти прогнозують, що ляльководи  можуть запропонувати кримським парламентарям  піти іншим шляхом. Та, зіславшись на технічні складнощі і  затратність  проведення будь-якого, хай і нелегітимного  за українським законодавством опитування,  просто оголосити, що переконливий відсоток громадян  «прагне» приєднатися вже сьогодні. Принаймні останні заяви з російської Держдуми  підтверджують, що такий варіант можливий. І нікого з нинішніх дійових осіб, схоже, не хвилює, що визнати  неправомірні рішення  зможуть хіба сама Росія та, можливо, Абхазія, Південна Осетія чи  Придністров’я. Хоча й там розуміють: дотацій на всіх не вистачить.

Меджліс проти

Влада Криму нелегітимна і приймає рішення «під дулами кулеметів». На цьому наголосив Голова Верховної Ради України, в.о. Президента Олександр Турчинов, коментуючи нинішню ситуацію на півострові, повідомляє його прес-служба.

Ситуація в Криму розвивається дуже стрімко, і міжнародне співтовариство має терміново діяти для захисту територіальної цілісності України. Про це учора в ефірі «Громадського телебачення» заявив глава Меджлісу кримських татар Рефат Чубаров. На його думку, «рішення» Верховної Ради АРК про «входження до складу Росії» ухвалювали безумці.

«Крім того, що немає закону про місцеві референдуми, саме рішення абсурдне. Вони першим пунктом  ухвалили «увійти» до складу Російської федерації, а другим — виносять це питання на референдум», — обурився Чубаров.

Він розповів, що кримські татари не визнають ніякого референдуму в умовах окупації. «На засіданні Меджлісу ми прийняли рішення, що будь-який референдум в умовах відсутності законів в Україні, коли на вулицях переміщаються озброєні солдати і бойова техніка, він не може бути проведений», — заявив глава Меджлісу.

«Зелені чоловічки» женуть хвилю

А тим часом  російські озброєні військовослужбовці продовжують блокувати  українські військові частини і прикордонні об’єкти. У ніч з середи на четвер  облогу деяких частин було послаблено, однак потім люди, яких соцмережі охрестили «зеленими чоловічками», повернулися і почали рити окопи.

Військові  кораблі  російського флоту продовжують  блокування Керченської протоки та Севастопольської бухти.  А ще російські військові  вночі затопили  раніше списаний  протичовновий корабель «Очаків» на вході до озера Донузлав, перегородивши  вихід у море  кораблям Південної військово-морської бази  ВМС Збройних сил України.

«Лежить на боці, повністю перекриваючи вихід з бухти, над водою піднімається на висоту в 9 метрів. Корабель великий, майже 120 метрів у довжину», — розповів керівник  медіа-центру Міноборони України в Криму Владислав Селезньов. Фахівці зазначають, що просто так відбуксирувати судно не вдасться,  доведеться або різати на частини й відтягати сторони, або підривати.

СКАЗАНО

«Переоцінка Росією своїх сил викликана передусім тим, що рішення Путіна було суто суб’єктивним, це була власна образа Путіна на Україну. Рішення щодо введення військ на територію України не було побудовано на якихось об’єктивних оцінках ситуації, а в геополітиці суб’єктивні рішення дуже дорого коштують».

Директор Міжнародного інституту демократій
Сергій ТАРАН

«Питання про референдум є незаконним, оскільки питання про зміну статусу Криму не підлягають розгляду на місцевих референдумах — це питання загальнонаціонального референдуму».

Міністр юстиції
Павло ПЕТРЕНКО