Нинішню екологічну ситуацію в Україні можна охарактеризувати як кризову через високу концентрацію техногенних об'єктів, які вже не одне десятиліття сприяють забрудненню навколишнього середовища. Серед них виділяють основні джерела негативного впливу на довкілля: транспорт, енергетичні системи та промисловість, що відповідно призводять до різкого  погіршення стану здоров'я населення, наслідком якого є зменшення народжуваності та  збільшення смертності.

І хоча Законом України від 25.06.1991 р. (редакція станом на 01.01.2016 р.) № 1264–XII «Про охорону навколишнього природного середовища» передбачено  забезпечувати екологічну безпеку життєдіяльності людини  та раціонально використовувати природні ресурси,стан навколишнього середовища у нас з року в рік погіршується. Є очевидним, що при збереженні та розвитку наявних тенденцій наше життя і здоров’я й надалі перебуватиме під загрозою.  Особливо тривожним є те, що деградація природного середовища у якийсь момент може  виявитися незворотною.

Відтак цілі  щодо охорони природи мають розглядатися у державі нарівні з іншими цілями: виробництвом продуктів харчування, промисловим розвитком, створенням інфраструктури. Стосується це, зокрема, визначення гранично  допустимих значень шкідливих для навколишнього  середовища викидів; економії енергії; утилізації  відходів чи  підтримання здоров'я лісів, самоочищення водойм; впровадження автомобілів з мінімальною кількістю відпрацьованих газів і бензину  без вмісту свинцю; заохочення бережливого ставлення споживачів до навколишнього середовища тощо. Адже антропогенне і техногенне навантаження на природне середовище в Україні, як відомо, у кілька разів перевищує відповідні показники у розвинутих країнах світу.

Наразі ж одним із головних завдань людини залишається піклування про навколишню природу, а не  бездумне знищення основи свого існування.

Так, жителька Харківської області зателефонувала на урядову «гарячу лінію» з тим, щоб повідомити як протягом року забруднюється відходами місцева річка Роганка. Громадянка переконана, що саме через сморід, який постійно відчувається в повітрі, погіршується стан здоров’я мешканців села Мала Роганка, через яке зазначена річка протікає. Від імені односельців жінка прохала вжити термінових заходів з порятунку як природного джерела води, так і людей, які мешкають біля річки. За повідомленням Державного агентства водних ресурсів України керівникам підприємств, які здійснюють господарську діяльність у басейні річки, надіслані обов’язкові приписи щодо усунення виявлених порушень і посадових осіб  притягнуто до адміністративної відповідальності.

Заявник із Тернопільської області поскаржився на урядову «гарячу лінію» щодо незаконного видобутку глини у селі Остап'є  Підволочиського району Тернопільської області, що веде до безповоротних втрат корисних копалин краю та екологічної катастрофи. Як відомо, Тернопільщина багата на родовища глини, вапняку, піску тощо. Споконвіку вони тут добувалися,  але не переростали в загрозу для ресурсо-екологічної безпеки регіону. Місцева влада для цього навіть узаконила порядок отримання відповідних документів та спеціальних дозволів для користування надрами, але «чорним» старателям  нині це не вказівка    вони безбожно нищать довкілля. Після втручання урядової «гарячої лінії» місцевими правоохоронцями розпочате кримінальне провадження за фактом порушення правил користування  земельними надрами. Наразі досудове розслідування триває.

Заявниця із Калуського району Івано-Франківської області  звернулася на урядову «гарячу лінію» з приводу заборонити незаконний видобуток гравію на річці Дністер. Працівниками Державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області було здійснено державний нагляд (контроль) за дотриманням вимог природного законодавства у сфері використання та охорони земель на вказаній території. За результатами перевірки факт видобутку  встановлено. Калуським МВ УМВС в Івано-Франківській області по даному факту внесено запис до Єдиного реєстру досудових розслідувань.  У разі доведення вини, порушникам загрожує адміністративна відповідальність за недотримання вимог природного законодавства.

Тож урядова «гаряча лінія» є дієвим інструментом  оперативного вирішення будь-яких нагальних проблем у суспільстві, особливо тих, які стосуються безпосередньої життєдіяльності людей. 

Загалом за період з 11 по 17 квітня на урядову «гарячу лінію» надійшло 34 877  дзвінків, через Інтернет зареєстровано 764 звернення.

0-800-507-309 – урядова «гаряча лінія» працює цілодобово, для постраждалих під час Революції Гідності діє спеціалізована «гаряча лінія» –  0 800-505-607.

044-284-19-15 – для жителів м. Києва.

+380-44-284-19-15 – для громадян, які перебувають за кордоном. 

Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua