ВІДЕОКОНФЕРЕНЦІЯ

Чому сповільнилося створення ОСББ?

Через три роки у 70% багатоповерхівок мають бути створені ОСББ - таку високу планку взяло Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ. Про це повідомив перший заступник міністра Юрій Хіврич у вівторок на відеоконференції "Створення ОСББ - вагомий поступ у реформуванні ЖКГ України", яка відбулася в Кабінеті Міністрів. Та чи просто буде цю планку взяти, якщо нині створено лише 12039 об'єднань?

- Так і було заплановано програмою реформування ЖКГ, яка затверджена законом, - зауважив Юрій Хіврич. - До кінця цього року нам треба створити ще 2,5 тис. ОСББ, аби вийти на 14 тисяч. За 4 місяці цього року створено тільки 700. На жаль, темпи створення ОСББ сповільнились, але вважаємо, що зараз темпи пришвидшаться. У наступному році маємо вийти на 20 тис. об'єднань, а до 14 року треба буде створити 45 тисяч ОСББ - це майже 70% багатоповерхових будинків.

Безумовно, доведеться немало попрацювати. Та, можливо, дещо полегшить завдання те, що нині одне ОСББ можна створювати на кілька будинків. Головне - аби вони мали щось спільне: прибудинкову територію, систему комунікацій тощо. Особливо актуально це для три-, чотири-, п'ятиповерхівок, де кількість квартир невелика. Тоді гуртом утримувати це майно буде й простіше, і дешевше, ніж одним будинком.

У спілкуванні з посадовцями під час відеоконференції взяли участь керівники ЖКГ та ОСББ Харківщини, Дніпропетровщини, Одещини і Львівщини. Запитання, які вони ставили, свідчать, що далеко не все щодо діяльності об'єднань врегульовано. Зокрема, виникають проблеми у взаємостосунках з власниками нежитлових приміщень, є невизначеності щодо отримання актів на земельну ділянку. Люди скаржилися, що об'єднання співвласників практично не може взяти кредит і що їх з якихось незрозумілих причин почали перевіряти.

І хоч фахівці називають ОСББ однією з найефективніших форм утримання житла, та створюється враження, що запустили недосконалий механізм, і домонтовувати його складові доводиться вже на ходу. Втім, можливо, без апробації складно побачити "вузькі місця".

Так, нещодавно однією з найсерйозніших проблем були взаємостосунки ОСББ з природними монополістами. Як відзначив заступник міністра з питань ЖКГ Віталій Шаповаленко, є випадки, коли хочуть зробити ОСББ виконавцями послуг з тепло-, і водопостачання, виникає немало конфліктних ситуацій з енергозбутами. Нині ці питання поступово вирішуються. Загалом багато проблем обумовлені недосконалістю нинішнього законодавства щодо ОСББ.

Однак і цей "механізм" на стадії вдосконалення.