У ході робочого візиту до Російської Федерації Прем’єр-міністр Микола Азаров узяв участь у засіданні Вищої Євразійської економічної ради на рівні глав держав. Із цьогорічного травня Україна бере участь у засіданнях цього органу як спостерігач. Перед початком засідання Прем’єр-міністр провів зустріч з Головою Уряду Російської Федерації Дмитром Медведєвим.

Реанімація втраченого

Микола Азаров наголосив, що у 2014 році Україна має намір повністю відновити торговельно-економічні відносини з Росією та вийти на рівень товарообігу 2011-го. «Для нас це надзвичайно важливо, оскільки це робочі місця, це доходи в бюджет. Те, про що домовилися президенти, ми на рівні урядів повинні реалізувати», — дав чітко зрозуміти свою позицію глава українського уряду.

Цю ідею підтримав і Дмитро Медведєв. «Ми повинні реанімувати те, що, на жаль, останнім часом було втрачено», — зазначив Голова Уряду РФ, зауваживши, що вперше за всю пострадянську історію торговельно-економічні відносини Росії з Білоруссю вийшли на перше місце, випередивши Україну. «Нам важливо відновити торговельно-економічну та інвестиційну співпрацю з вашою країною», — додав Дмитро Медведєв.

Прем’єр-міністр також повідомив, що Національний банк отримав перший транш російського кредиту обсягом три мільярди доларів США шляхом викупу Росією облігацій зовнішньої державної позики. «Це для нас стабілізаційний чинник. Завдяки досягнутим домовленостям наші рейтинги істотно підвищилися», — підкреслив Микола Азаров і висловив подяку Президентові та Уряду Російської Федерації за рішення про надання кредиту нашій державі.

Торговельний режим із сусідами буде відновлено. Фото Oлега МAРКЕВИЧA

Домовленості буде реалізовано

Як зазначає департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату Кабміну, напередодні робочого візиту Прем’єр-міністра до Російської Федерації на сайті одного з інформагентств було опубліковано повідомлення про те, що «М. Азаров підпише у Москві близько 60 угод стосовно Митного союзу». Така заява — стовідсоткова дезінформація громадськості: глава уряду жодних угод не підписуватиме. А візит спрямовано на продовження  роботи з відновлення нормального торговельно-економічного режиму з країнами Митного союзу.

Цю тезу підтвердив і Микола Азаров по завершенні засідання Вищої Євразійської економічної   ради під час спілкування із журналістами. «Україна передусім розглядає співпрацю із країнами Митного союзу як співпрацю в рамках зони вільної торгівлі між країнами — учасницями СНД. І ця угода, яку було підписано і ратифіковано Україною, повинна бути реалізована у повному обсязі», — сказав глава уряду, додавши, що на засіданні було прийнято рішення щодо усунення бар’єрів у взаємній торгівлі.

Він також заявив, що всі домовленості президентів України та Російської Федерації, безумовно, буде реалізовано. «Всі домовленості, які були досягнуті двома президентами, необхідно реалізовувати оперативно. Ми сьогодні із Дмитром Медведєвим обговорили цілий ряд проблем. Наші делегації постійно працюють і розв’язують ці проблеми. Тому ми переконані, що всі ці домовленості буде втілено в життя. Російська сторона це сьогодні підтвердила», — сказав Микола Азаров.

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»