Робочий візит до Німеччини Президента України Петра Порошенка досить насичений. У програмі як зустрічі з керівництвом дружньої нам держави (Федеральним президентом Німеччини Йоахімом Гауком, Канцлером Ангелою Меркель та Головою Бундестагу Норбертом Ламмертом), так і зі співвітчизниками, котрі з різних причин опинилися за межами рідної землі. Йдеться і про воїнів АТО, які лікуються в німецьких шпиталях, і про емігрантів, яких чимало поза межами України.

Мінські домовленості щодо миру на Донбасі працюють доволі слабко. Проти Росії необхідно вводити додаткові санкції, цитує слова Президента України Deutsche Welle. В інтерв’ю газеті Bild Петро Порошенко назвав мінські домовленості «для нас надією, а не реальністю» і додав, що Україна виконала кожне окремо взяте слово, записане в мінських угодах. Росія ж порушує режим припинення вогню.

Глава держави прагне заручитися подальшою підтримкою Європи у протистоянні з РФ. Фото з сайту president.gov.ua

«Щодня з російського боку знову стріляють, часто понад 60 разів на день. У цілому перемир’я порушувалось 1100 разів», — стверджує Петро Порошенко і додає, що спостерігачі ОБСЄ не мають доступу до територій, захоплених бойовиками для того, щоб повністю проконтролювати процес відведення важкої зброї.

Що насправді відбувається на фронті, найкраще знають ті, хто побував на передовій. Одного з таких вояків — командира взводу спостереження розвідувальної роти 24-ї окремої механізованої бригади Володимира Геру Президент відвідав у міській лікарні Дрездена. І вручив йому орден Богдана Хмельницького III ступеня. Ціною власного здоров’я хлопець врятував 400 українських воїнів, коли 31 серпня 2014 року прикривав відхід наших бійців, які обороняли луганський аеропорт. Зайнявши позицію на 12-поверховому корпусі металургійного заводу, він коригував вогонь артилерії.

Під час бою старший лейтенант зазнав важких осколкових поранень руки, легенів та хребта. Українські лікарі провели операції, однак боєць залишався паралізованим. За сприяння українських дипломатів та волонтерів Володимира Геру в лютому перевезли на лікування до міської клініки Дрездена, де йому провели складні операції.

Глава держави обговорив з лікарями стан хворого та необхідні кроки для його одужання і подякував матері вояка за те, що виховала такого сина, і наголосив, що такими, як він, людьми пишається вся Україна. Дивлячись на героїв, котрі мужньо долають усі випробування, інші мають брати з них приклад, вважає Президент.

Навіть попри те, що нині наша країна проходить серйозні іспити, життя кожної людини — на вагу золота. Петро Порошенко доручив міністру охорони здоров’я України взяти під особистий контроль реабілітацію героя.

Знайшов глава держави теплі слова й українським волонтерам, які надають всебічну допомогу пораненим військовим у лікарні Дрездена. Разом із дружиною він зустрівся з українською громадою цього міста. На зустріч українці прийшли з національною символікою, у вишиванках. Усі присутні помолилися за Україну, за здоров’я військових, що перебувають у лікарнях Німеччини.

«Дякую вам за те, що не лишаєтесь осторонь і допомагаєте волонтерським рухам, — цитує слова глави його прес-служба. — Ви робите все можливе для допомоги нашим воїнам, які борються за збереження суверенітету й цілісності країни».

Президент зазначив, що Україна переживає складні часи, однак цей іспит об’єднує всіх українців у боротьбі за незалежність країни. Він розповів присутнім про реформи, які проводить українська влада, і пообіцяв, що зробить усе можливе, щоб українці хотіли повернутися додому.

«Робимо все, щоб ви частіше приїжджали в Україну. Ми вас дуже чекаємо в Україні. Беріть ваш досвід, уміння і приїжджайте», — звернувся до діаспори Президент і наголосив, що Україна очікує на саміті «Східного партнерства» в Ризі рішення щодо безвізового режиму ЄС для України.