У Києві підписано 9 спільних українсько-російських документів, що визначають шляхи взаємовигідного співробітництва на найближчі роки

Ділового тону робочому візиту Голови Уряду Російської Федерації Володимира Путіна до України було задано під час його зустрічі з Президентом нашої держави Віктором Януковичем.

"У цілому, те завдання, яке ми поставили - підготувати дієву угоду наших міждержавних відносин до 2020 року -просувається вперед. Я сподіваюся, що у вашій особі Уряд Росії зробить великий внесок у цю роботу", - наголосив український Президент, підбиваючи підсумки активізації двосторонніх відносин упродовж 2010 року.

Головною ж метою робочого візиту російського прем'єра стала участь у сьомому засіданні Комітету з питань економічного співробітництва Українсько-російської міждержавної комісії.

Прем'єри заінтригували журналістів

До засідання Комісії приміщення Клубу Кабінету Міністрів перетворили фактично з кінотеатру на протокольно-дипломатичну залу. Потрапити туди вдалося лише фотокорам і телевізійним групам з обох країн, та й то під суворим наглядом інтернаціональної охорони. Представники інформагентств і газет вдовольнилися приміщенням прес-центру, де донедавна відбувалися прямі телефонні лінії Кабміну з громадянами України. Втім, вести звідти спостереження виявилося навіть зручніше.

Володимир Путін прибув до Києва з півторагодинною затримкою. Українські та російські журналісти скористалися цією вимушеною паузою для наведення творчих контактів, а от члени делегацій обох країн провели цей час у залі під прицілом об'єктивів фото- і телекамер.

Можливо, від затяжного чекання, а, скорше, від налаштованості на діловий лад Прем'єр-міністра Миколи Азарова і гостя нашої столиці Володимира Путіна, але їхня поява у залі не справила приголомшливого ефекту. Без зайвої помпи вони спокійно рушили до бокової кімнати для зустрічі віч-на-віч. Чим змусили залишатися у напрузі та очікуванні добрих новин і без того заінтригованих журналістів.

Навіть невеличка група з фотоапаратами і телекамерами, допущена туди для протокольної зйомки, повернулася до прес-центру на голодній пайці. При них, зізналися наші російські колеги, про справи не було сказано жодного слова. Тому понад півтори години (замість запланованих 45-ти хвилин), поки глави урядів спілкувалися наодинці, тягнулися для нас невблаганно довго.

Вийшовши на загал, ні Микола Азаров, ні Володимир Путін не приховували взаємного задоволення як від уже досягнутих домовленостей, так і від подальшої перспективи відносин, що дедалі чіткіше вимальовуються на горизонті.

Український Прем'єр залюбки відзначив значне зростання товарообігу, показник якого за вісім місяців зробив ривок уперед на 84%, сягнувши 25 млрд доларів. Відновленню економіки сприяли й харківські угоди, адже здешевлення російського газу позитивно вплинуло на динаміку розвитку вітчизняної промисловості.

Його підтримав і російський гість, заявивши, що нова українська влада грамотно скористалася цими домовленостями, спрямовуючи зекономлені кошти на розвиток реального сектору економіки. Сьогодні, на думку Володимира Путіна, вже слід подбати не стільки про номінальні цифри товарообігу, скільки про наповнення цього поняття новим якісним змістом. Власне, для цього він і прибув до Києва. Тому на порядок денний вчора було винесено не лише вузькогалузеві, а й глобальні питання відносин між нашими країнами.

Угоди, що поглиблюють партнерство

За результатами роботи було підписано 9 спільних документів. Окрім, власне, загального Протоколу 7-го засідання згаданого Комітету і Протоколу 8-го засідання Підкомісії з питань транспорту, укладено кілька далекосяжних домовленостей. Зокрема, міжурядові угоди про співробітництво в морському й авіаційному пошуку та рятуванні на Чорному та Азовському морях; про міжрегіональну співпрацю між Україною та РФ; угоду між Державним концерном "Ядерне паливо" і ВАТ "ТВЕЛ" про співробітництво під час організації в Україні виробництва за російськими технологіями ядерного палива для реакторів типу ВВЕР - 1000; угоду учасників між ВАТ "Об'єднана авіабудівельна корпорація" і Державним авіабудівельним концерном "Антонов"; а також угоду про співробітництво між цими структурами і російським "Зовнішекономбанком".

Крім того, відповідними підписами скріплено міжурядовий Меморандум про співпрацю у сфері суднобудування та Меморандум між урядами за участю НАК "Нафтогаз України" і Групою ТНК-ВР про розвідку й видобуток газу щільних піщаників у Донецькому регіоні.

Відсвяткувавши, як водиться, таку подію келихом протокольного шампанського, глави урядів двох країн залишилися для проведення прес-конференції, яка, на жаль, перетворилася на бліц-брифінг. Звичайно, журналісти чекали від прем'єрів значно більшого, проте майже двогодинне зміщення графіка візиту Володимира Путіна не дав їм змоги повноцінно поспілкуватися з пресою.

Все ж таки Микола Азаров дав зрозуміти, що роботу Комітету було присвячено обговоренню подальшої інтеграції та підготовки великих інфраструктурних проектів. Серед них, зокрема, спорудження автотраси Москва - Харків -Сімферополь, запровадження швидкісного залізничного сполучення між Києвом і Москвою, проектування мостового переходу через Керченську протоку.

Володимир Путін також високо оцінив рівень взаємовигідного партнерства і черговий крок до його зміцнення саме у практичному плані. Адже вчора у Києві відкрився двосторонній діловий форум, результати якого, безперечно, відкриють для обох країн нові світові ринки.