ЗДОБУТКИ

На Чернігівщині зібрано найвищий в історії області врожай зернових  та поліпшено показники соціально-економічного розвитку
 

Озираючись на прожитий рік, працьовиті жителі краю мають чим похвалитися. Не все просто їм вдається, подекуди трапляються і проблеми, і негаразди. Та головне, що економіка регіону не нагадує потяга, котрий запізнюється. Навпаки: за всіма показниками у соціально-економічному плані робота йде «за графіком». Про це, зокрема, говорив на підсумковій прес-конференції голова Чернігівської обласної державної адміністрації Володимир Хоменко.

Коровай  на столі —  мир і лад у сім’ї

Якби жителі області вбирали новорічну ялинку у прикраси із зображенням того доброго і позитивного, що сталося упродовж 2011 року, то, поза сумнівом, верхівка лісової красуні дісталася б аграріям. Адже такого ваговитого короваю, як цьогоріч, — близько 2,5 млн тонн зернових, — в області ще не мали. Отож у наступному році цей результат сподіваються закріпити, оскільки озимина нині в доброму стані.

У святковому дійстві обов’язково взяли б участь і картоплярі, котрі є лідерами в Україні з виробництва високоцінних сортів крохмалистої. Нинішньої осені вони також встановили своєрідний рекорд: уперше за останні 15 років зібрали понад 1,7 млн тонн бульб. Так що справа  за збільшенням кількості овочесховищ та за завершенням будівництва сучасного заводу з виробництва картоплепродуктів.

Поряд з хлібом та овочами головною на столі кожного українця є продукція тваринництва. В цій галузі область теж на перших позиціях у державі. Про це свідчать темпи спорудження нових молочних комплексів, яких на різних стадіях готовності нині налічується 60 при 30 працюючих, і кількість останніх швидко зростає. Також область взяла курс на розвиток м’ясного скотарства. Здійснюється перепрофілювання господарств на прогресивні типи відгодівлі задля покращення ситуації в галузі свинарства, заплановано будівництво двох великих комплексів з виробництва свинини.  Підтримується розвиток тваринництва в індивідуальних селянських господарствах, що має багато позитивних моментів.

Не заощаджувати на інноваціях

На ялинці здобутків обов’язково знайшлося б місце маленькому симпатичному тролейбусику — іграшковій копії свого великого тезка марки «Еталон-Бєлкомунмаш», створеного на базі Чернігівського автозаводу спільно з білоруськими машинобудівниками. На лінію він вийшов напередодні 20-річчя Незалежності України. Загалом же було відновлено позитивну динаміку зростання виробництва у більшості галузей, зокрема таких інноваційно розвинутих, як  металообробка (майже на 25% більше проти попереднього року) та машинобудування.

Щодо інноваційної діяльності, то нею займалося кожне шосте промислове підприємство регіону. За цим показником область посіла п’яте місце в Україні і четверте — за реалізацією інноваційної продукції. Втішними для економіки регіону також стали збільшення інвестицій в основний капітал, котре протягом року зросло на 27%, та активізація зовнішньоекономічної діяльності. На часі реалізація Програми розвитку малого підприємництва, важливим аспектом якої є фінансово-кредитна підтримка малого бізнесу.

Фермер Олексій Бутенко із синами одержують рекордні врожаї картоплі.
Фото надане Чернігівським головним управлінням АПК

Стиль життя — його якість!

Світовий досвід показує, що в основі будь-якого прогресу лежать інтереси людини. Тож можна дійти висновку, що відкриті протягом року 24 дитячі садки теж спрацювали на економіку області. Адже батьки дітлахів менше непокоїлися про синів і доньок, тому ефективніше трудилися на робочих місцях. З таким самим позитивом сприймалися відкриті амбулаторно-поліклінічні заклади, кафе, магазини, газопроводи, водопровідні, каналізаційні та теплові мережі — всі інфраструктурні об’єкти, котрі роблять життя людей комфортнішим. Цьому сприяє також реформування медичної та освітньої галузей — з тим, щоб сільські трудівники відчували турботу про себе і про майбутнє своїх дітей. Як підсумок, кілька десятків кращих школярів області, переможців всеукраїнських олімпіад, конкурсів, турнірів, інтелектуальних змагань одержують щорічну стипендію голови обласної державної адміністрації,  стипендії Президента України та Кабінету Міністрів. У вересні цього року для роботи з обдарованою молоддю створено обласний комунальний заклад «Мала академія наук».

Дуже красивий  вигляд мали б на ялинці 108 медалей, здобутих чернігівськими спортсменами протягом року на офіційних міжнародних змаганнях у 16 видах спорту. В рейтингу вищих досягнень із зимових видів спорту область піднялась на третє  місце в державі.

Багатий на історичні події та культурні пам’ятки край також цілеспрямовано розвиває туристичну галузь. Зокрема, гостям та вболівальникам  чемпіонату Євро-2012 за домовленістю з Київською обласною державною адміністрацією буде запропоновано спеціальний маршрут  «Подорож до легендарного історичного міста Чернігова».

Загалом жителі краю багато зробили для успішного розвитку свого регіону.

Адже саме від цього залежить добробут у кожній родині. А в кінцевому підсумку — і стабільність у державі.