У місті Лева готуються до фестивалю «Ніч у Львові-2019», який триватиме з 12 до 14 липня й запропонує близько 100 нічних екскурсій і перформансів. Про це повідомила пресслужба Львівської міськради.

«Майже 100 нічних екскурсій, театралізованих дійств, мистецьких перформансів у музеях, театрах і галереях відбуватимуться до пізньої ночі. 12 липня всіх охочих запрошують на нічну феєричну екскурсію до Музею народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького «Забави на Петра». Тут можна буде ознайомитись та перейнятись атмосферою петрівських звичаїв і обрядів», — ідеться в повідомленні.

Так, у Церкві святого Михаїла, у пам’ятці народної архітектури ХІХ століття, розказуватимуть про апостолів Петра і Павла та про особливості Петрівського посту. Вузькими стежинами гаю можна буде пройти до хати музиканта й під супровід давніх інструментів поспівати жартівливих пісень — петрівочок. Дівчата зможуть завітати на прочухрини — веселі посиденьки не без користі. Хлопців організатори планують ознайомити з давнім ремеслом — бондарством. Їм розповідатимуть про легенди й звичаї, пов’язані з ним.

Під час фестивалю можна буде піднятися на хори Собору святого Юра. Фото з мережі Фейсбук

А в Музеї народної архітектури і побуту вночі долучитися до обрядових дійств

Усі охочі також матимуть нагоду виготовити масло давнім способом та посмакувати ним, потрапити на озеро, сповнене чарами святкової ночі, та її романтичну фотозону. Учасники нічної екскурсії візьмуть участь у петруванні — колоритній забаві з музиками, автентичними танцями, обрядовим частуванням.

Розпочинатимуться 2-годинні нічні мандрівки Музеєм народної архітектури та побуту з 20:00 до 22:00 кожні 45 хвилин. Квитки за 100 гривень можна придбати лише заздалегідь онлайн.

У Національному музеї ввечері 12 липня відбудуться лекція та майстер-клас «Моне, Мане і карімати», де можна буде послухати й поговорити про імпресіонізм, феномен його популярності та вплив на українських художників, а потім — створити власну живописну роботу на вільну тему або ж попрацювати з глиною. Участь коштує 150 гривень.

«Цього року гостей фестивалю очікує чимало цікавих  та ексклюзивних екскурсій. До прикладу, у всіх охочих буде унікальна нагода відвідати хори Собору святого Юра. Варто зазначити, що такий формат пропонуємо відвідувачам уперше», — зазначила організаторка «Ночі у Львові-2019» Марта Іванишин.

Лариса ВЕЛИЧКО
для «Урядового кур’єра»