РЕГІОН

Херсонщина отримає серйозні імпульси для розвитку. Aле для цього місцевій владі потрібно відремонтувати дороги

У ході робочої поїздки Прем'єр-міністра на Херсонщину підписано Угоду щодо регіонального розвитку області між Кабінетом Міністрів України та Херсонською обласною радою. "Це надзвичайно серйозна угода, у ній містяться надзвичайно великі зобов'язання держави, а також серйозні зобов'язання з боку Херсонської області. Ми домовилися на паритетній основі протягом трьох років забезпечити спільне фінансування масштабних програм розвитку в агропромисловому комплексі та в інших галузях. Це сотні мільйонів гривень", - наголосив Микола Азаров. За його словами, у Херсона є всі можливості стати другим Сінгапуром: "Є багато перспективних планів, які можна реалізувати в найближчі 3-5 років і які дадуть серйозний імпульс для розвитку Херсонщини".

Але, щоб територія розвивалася, потрібно почати з головного - шляхів сполучення. Під час зустрічі з активом області Прем'єр-міністр обурився станом херсонських доріг: "Таких поганих доріг, як у Херсоні, я ніде не бачив, і це, напевно, не гірші, адже мене возили по кращих? А що навколо?" - цитує слова Миколи Азарова УНІАН. При цьому глава уряду пошкодував, що не має часу з`їхати із затвердженого маршруту й подивитися стан інших доріг та інфраструктурних об`єктів у місті. Прем'єр-міністр доручив голові обласної державної адміністрації Миколі Костяку і меру міста Володимиру Сальдо вжити заходів щодо реконструкції доріг. "Ви особисто відповідаєте за стан доріг у місті Херсоні. Я приїду наступного разу, і якщо ситуація не зміниться - не ображайтеся. Гурвіц й досі кашляє після мого візиту до Одеси", - сказав Микола Азаров, повідомивши, що обговорить питання стану доріг в області і з керівником "Укравтодору" Володимиром Демішканом.

Не оминув Прем'єр-міністр й бюджетного процесу. В інтерв'ю обласній держтелерадіокомпанії він висловив переконання, що до 10 грудня Верховна Рада ухвалить закон України "Про Державний бюджет України на 2011 рік". "Нас зараз затримує лише одна обставина - це прийняття Податкового кодексу. Як тільки буде прийнятий цей документ, відразу ж уряд подасть в парламент бюджет, і він буде прийнятий, як я думаю, не пізніше 10 грудня", - наголосив глава уряду, зауваживши, що після ухвалення головного кошторису країни у керівників на місцях буде достатньо часу, аби на його основі до 1 січня розробити місцеві бюджети.

Торкаючись аграрної тематики, Микола Азаров підкреслив на брифінгу, що головним завданням уряду є забезпечення продовольчої безпеки країни та створення необхідних резервів, зокрема, як продовольчого, так і фуражного зерна в Аграрному фонді та держрезерві. При цьому він не виключив, що після створення необхідних запасів зернових буде прийнято рішення про відміну квот на експорт зернових: "Ми ж не вороги нашим селянам і зернотрейдерам".

За словами Миколи Азарова, в парламенті зареєстрований законопроект, який передбачає запровадження аукціонного принципу продажу квот на експорт зернових: "Ми хочемо, щоб все це відбувалося прозоро, щоб квоти на аукціоні були розподілені і сподіваємося, що цього тижня закон буде проголосовано і ця норма набере чинності".

Вкотре говорячи про місцеві вибори, глава уряду повідомив, що доручив голові Херсонської обласної державної адміністрації Миколі Костяку забезпечити проведення волевиявлення прозоро та демократично, повідомляє департамент інформації та масових комунікацій Секретаріату Кабміну.

"Я звернув увагу адміністрації на забезпечення проведення вільних та демократичних місцевих виборів. Тобто, щоб у нас не було ніяких скарг з боку наших опонентів щодо їх проведення. Ми маємо на цьому заключному етапі забезпечити вільний доступ усіх наших опонентів до ЗМІ, а також забезпечити об'єктивний розгляд усіх можливих скарг і звернень щодо роботи органів влади, які впливають на хід виборчого процесу", - наголосив Микола Азаров.

Також під час візиту глава уряду вручив документи та ключі від автомобілів учасникам Великої Вітчизняної війни, інвалідам першої групи.