Величезний рекламний щит «Продам вугілля за низькою ціною», що стовбичить у центрі цього району Макіївки, видається блюзнірством. Адже «чорне золото» завжди діставалося найдорожчою ціною — людськими життями. На жаль, цю істину підтвердила й підземна трагедія на найближчій шахті, яка є годувальницею для понад тисячі тутешніх сімей. Причому відразу семеро гірницьких родин втратили своїх годувальників, які не повернулися з фатальної для них зміни.

Автомобілі гірничорятувальників у дворі «Північної» нагадують про підземну аварію. Фото автора

«У забій, немов  у бій» вживаємо не для красного слівця

«Вранці краєм вуха почув по телевізору про аварію, але відразу й не збагнув, що йдеться про нашу шахту, — згадує гірник «Північної» Олексій, який пропрацював тут більш як двадцять років. — А коли прийшов на роботу і побачив у дворі автомобілі гірничорятувальників, відразу защемило серце — горе прийшло саме до нас… Звичайно, отой вислів «У забій, немов у бій» вживається серед нашого брата не для красного слівця. Робота під землею дуже небезпечна, траплялися і в нас пожежі, але такий вибух — перший на моїй пам’яті…»

Аварія на глибині 815 метрів шахти «Північна» державного підприємства «Макіїввугілля» сталася у понеділок близько дев’ятої години вечора. У момент вибуху метано-повітряної суміші під землею перебували 87 шахтарів. Для тих, хто працював в епіцентрі трагедії, ця зміна стала останньою в житті — у вівторок вранці на поверхню підняли всі семеро тіл загиблих шахтарів (поінформовані джерела свідчать: розпізнати трьох із них було дуже важко). Ще десять гірників опинилися в лікарнях Донецька і Макіївки. «Один із потерпілих відразу потрапив до реанімаційного відділення з важкими тілесними ушкодженнями та отруєнням чадним газом, — розповідає заступник голови Донецької обласної державної адміністрації Олена Петряєва. — Шахтарю оперативно надали медичну допомогу, зокрема він побував у барокамері, і його стан нині середньої важкості. Ще троє гірників госпіталізовані до опікового центру Донецького інституту невідкладної і відновлювальної медицини ім. В. Гусака. У потерпілих опіки від 6 до 12 відсотків площі тіла вони проходять відповідний курс лікування».

Ще шестеро шахтарів перебувають у лікарні профзахворювань, їхній стан, за словами медиків, не викликає особливого занепокоєння. А тим часом допомога лікарів аж ніяк не зайва й для сімей, які змушені готуватися до похорону. За кожною з родин закріплені фахівці «швидкої допомоги» та психологи. «Звичайно, як це завжди буває, сім’ї загиблих колег отримають чималі суми грошей, та людей уже не повернути, — зітхає Сергій, який працює на поверхні «Північної». — У мене вдома з полегшенням зітхнули, коли я перестав на зміну опускатися під землю. Інші хлопці продовжують ризикувати. А куди подітися? Де ще знайти якусь роботу? Адже в нашому районі надія залишається лише  на єдину тут шахту, де можна заробити і прогодувати сім’ю… І я не думаю, що після цієї аварії поменшає бажаючих працевлаштуватися на нашому підприємстві».

«Був би газ,  а іскра завжди знайдеться…»

Після аварії на «Північній» на всіх шахтах «Макіїввугілля» ввели посилений режим контролю охорони праці. А безпосередньо на аварійному підприємстві працює урядова комісія, створена для з’ясування причин аварії та надання допомоги потерпілим. «На засіданні ми вже розглянули питання допомоги гірницьким сім’ям та самим потерпілим, — розповів віце-прем’єр-міністр Юрій Бойко — голова  урядової комісії, який побував на аварійному підприємстві. — Також ми обговорили попередні ймовірні причини аварії. Комісія продовжуватиме працювати на шахті й за регламентом протягом десяти днів розгляне причини виникнення аварії і зробить свої висновки».

За попередніми висновками, схоже, знову не обійшлося без так званого людського чинника: «Вже зрозуміло, що аварія сталася  внаслідок порушення правил техніки безпеки при проведенні підземних робіт, які не пов’язані з видобутком вугілля», — наголосив Юрій Бойко.

Того вечора бригада шахтарів працювала у вже погашеній виробці, демонтуючи металеве обладнання, яке можна надалі використовувати. Що саме спровокувало вибух, нині й з’ясовують авторитетні експерти. «Чи могла стати причиною фатального розвитку подій іскра? — розмірковує доктор технічних наук, професор, директор Донецького науково-дослідного вугільного інституту Борис Грядущий. — Це ще належить з’ясувати: зокрема експерти побувають на місці аварії. А ще скажу, що нам завжди втовкмачували правило: «Був би газ, а іскра завжди знайдеться…» Втім, повторюю: якісь висновки робити зарано, оскільки ще потрібно ретельно обстежити аварійну виробку й опитати всіх уцілілих потерпілих, які стали очевидцями підземної аварії».

    Тим часом передумови трагедії з’ясовують і правоохоронці — за фактом аварії відкрито кримінальну справу за ч.2. ст.272 КК України (порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною безпекою, що спричинило загибель людей) і в ході слідства відпрацьовують кілька версій.

У середу в Макіївці оголошено траур.

ОФІЦІЙНО

Президент Віктор Янукович висловив співчуття у зв’язку з загибеллю гірників на шахті «Північна» державного підприємства «Макіїввугілля», повідомляє прес-служба глави держави.

«З глибоким сумом сприйняв звістку про трагедію на шахті «Північна» державного підприємства «Макіїввугілля». Усім серцем поділяю гіркий біль непоправної втрати і сумую разом з вами і вашими родинами. Прийміть мої щирі співчуття у цю тяжку годину», — наголосив Президент.

ВОНИ НЕ ПОВЕРНУЛИСЯ ЗІ ЗМІНИ

♦ Головін Сергій Дмитрович (1981 р. н.), гірничий робітник

♦ Кушнір Юрій Володимирович (1980 р. н.),  машиніст підземних установок

♦ Левчук Олександр Борисович (1982 р. н.),  машиніст підземних установок

♦ Савенков Сергій Юрійович (1972 р. н.), гірничий робітник

♦ Смирнов Олексій Ігоревич (1980 р. н.), гірничий робітник

♦ Тепляков Артем Анатолійович (1988 р. н.),  гірничий робітник

♦ Клименко Микола Сергійович (1975 р. н.),  учень гірничого робітника