Не пощастило одному з найбільших київських масивів — Харківському — з позашкільними дитячими закладами. Немає тут, наприклад, палацу дітей та юнацтва. Але, на думку керівництва району, це не привід не займатися позашкільним вихованням. Ось і нині, коли країна готується до відзначення Шевченкового ювілею, районні освітяни запланували низку заходів. А щоб було де їх проводити, голова Дарницької райдержадміністрації Сергій Вітковський запропонував використати актовий зал приміщення органу виконавчої влади. 

— Він розрахований на 250 місць, тут зручні крісла, хороша апаратура. Дітям та вчителям буде зручно і комфортно.  А вестибюль віддали під виставку дитячих малюнків, — розповідає Сергій Вітковський. — Експозиція виставки оформлена за тематичними розділами, що відображають різні етапи життя Шевченка. Роботи різнопланові, виконані в різних техніках: є і вишивка, і малюнки, і паперова пластика, і витинанка, ткацтво, колаж, аплікація тощо. Долучилися до створення виставки і родини наших учнів. Деякі з них принесли унікальні роботи ще 1950—1960 років. Чимало на виставці портретів Кобзаря, адже були часи, коли такі портрети висіли в кожній сільській хаті чи міській квартирі.

Парад талантів до Шевченкового дня. Фото Володимира ЗAЇКИ

Щоденно з 1 лютого у  приміщенні райдержадміністрації  в першій половині дня проводять Шевченківські уроки, в яких загалом візьме участь понад сім тисяч дітей. А о 16:30 починається  концертна програма за участі творчих колективів району, шкільної самодіяльності. Ми пишаємося  вокально-хоровою студією «Радість» та ансамблем української пісні «Зозуленька» дитячо-юнацького центру,  хорами «Соняшник» та «Амадеус», хореографічним ансамблем «Грація-денс» Будинку дитячої та юнацької творчості «Дивоцвіт», іншими. Ці концерти відвідає близько 10 тисяч осіб. На них запрошуємо не лише школярів, а й жителів району.

Коридори РДА віддали під виставку

Такі заходи плануємо проводити у стінах райдержадміністрації протягом усього року. Зокрема до Дня птахів проведемо виставку шпаківень. Торік ми таку вже проводили, діти виготовили  понад 130 пташиних будиночків, які згодом розвісили в районі. Незабаром проведемо виставку кращих фоторобіт учнів та педагогів «Моя Дарниця», до Великодня — виставку «Писанкова веселка» тощо. З найближчих подій — проведення 5 березня звітного концерту народного художнього колективу естрадно-духової студії «Сувенір», якою керує заслужений діяч культури України В. Бондаренко.

Для багатьох школярів це перші відвідини коридорів влади. Судячи з усміхнених облич, враження залишилися у дітей приємні. Тепер для підтримки добрих стосунків із молодими дарничанами владі залишилося працювати так, щоб із таким самим настроєм вони пізніше поверталися після походів по довідки, з розгляду скарг та звернень, а то й просто від відчуття, що жителі району найняли собі в особі районних управлінців кваліфікованих добросовісних менеджерів.