АНТИКОРУПЦІЯ

Двері для хабарників зачиняються

Нещодавно урочисто відкрився Центр надання адміністративних послуг  (ЦНАП) в Луцьку. Він функціонує на вулиці Лесі Українки, 35. У колишньому радянському будинку побуту, що відремонтований і пристосований до надання двох сотень адміністративних послуг, нині  прийом документів здійснюватимуть дев’ять кваліфікованих адміністраторів, сім державних реєстраторів та стільки ж  державних адміністраторів.

На першому поверсі ЦНАПу є адміністративна зала, рецепція, кабінет прийому громадян керівництвом міської ради та керівниками виконавчих органів міської ради, дитяча кімната, кабінет директора центру, банківські послуги та копі-центр. На другому — дозвільний центр, відділ реєстрації юридичних та фізичних осіб- підприємців реєстраційної служби Луцького міського управління юстиції, відділ управління майном комунальної власності, відділ звернень громадян, група оперативного реагування «15—80».

Центри адмінпослуг заощаджують час людей та мінімізують корупцію. Фото автора

Тут також працюватимуть територіальні органи центральних органів виконавчої влади: реєстраційна служба головного управління юстиції, управління державної міграційної служби, головне управління Держземагентства в області,  а також структурні підрозділи облдержадміністрації — департамент агропромислового розвитку, департамент житлово-комунального господарства та будівництва, управління інформаційної діяльності та комунікації з громадськістю та управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції.

На третьому поверсі розмістилися управління земельних ресурсів і управління містобудування та архітектури, а поверхом вище — управління розвитку підприємництва та реклами.

Як повідомила керівник Луцького ЦНАПу Лариса Карп’як, у роботі центру задіяна електронна система керування чергою, ведеться аудіозапис усіх прийомів громадян; робочі місця співробітників оснащені апаратурою відеозапису, а також встановлена система електронного документообігу «АСКОД» із можливістю використання електронного підпису.

— Введення в дію ЦНАПу — непересічна акція, адже відтепер це дасть змогу значно заощаджувати час лучанам, — прокоментував подію Луцький міський голова Микола Романюк. — Надання адмінпослуг безкоштовне, оплата передбачена тільки за ті процедури, що згідно з чинним законодавством потребують додаткових технічних робіт або державного мита.

Нині в області 196 адмінпослуг надаються органами місцевого самоврядування, ще 11 — підрозділами облдержадміністрації. Згідно з вимогами закону про адмінпослуги,  міграційна  та реєстраційна служби, Держземагентство та Держгірпромнагляд  продовжують роботу щодо забезпечення своїми послугами через Центр надання адміністративних послуг у Луцьку. Подібна практика  утверджується і  в усіх містах обласного значення.

— Президент Віктор Янукович поставив завдання спростити дозвільні процедури, і ми, організувавши центр, утілили це розпорядження в життя. Приміщення, його оснащення та інтер’єр — усе це, безумовно, важливо. Але найголовніше в ЦНАПі — начинка ІТ-технологіями та база даних, яку наповнювали інформацією практично всі управління, відділи та структурні підрозділи міської ради та облдержадміністрації, — сказав на відкритті голова облдержадміністрації Борис Клімчук. — Наше завдання — не боротися із корупцією, а створювати умови для її мінімізації або унеможливлення.

Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул, який в ході робочого візиту відвідав нову установу, особливо відзначив застосування сучасних комп’ютерних технологій, що дають змогу уникнути черг та спрощують громадянам отримання тих чи тих адмінпослуг. Він також зауважив, що Луцький ЦНАП  став в Україні вже 137-м. А всього до 1 січня наступного року планується відкрити понад 680 центрів адмінпослуг в усіх містах обласного значення та райцентрах.

Водночас нині в області реалізується проект «Адміністративні послуги: спрощений доступ через пошту», завдяки чому дистанційно надають громадянам 35 адмінпослуг. Роботу вже налагоджено у 247 відділеннях поштового зв’язку Волині. А всього до кінця нинішнього року, як повідомив Олександр Вілкул, спрощений доступ до адміністративних послуг в Україні будуть надавати ще понад 10 тисяч відділень зв’язку в усіх 27 дирекціях «Укрпошти».