ЖКГ

Для декого вартість послуг може навіть зрости

Перше засідання Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг відбудеться наприкінці серпня 2011 року. Про це на прес-конференції повідомив її голова Валерій Саратов. За його словами, комісія відповідатиме за формування тарифів на постачання води, водовідведення і теплопостачання. Завданням комісії також є видача ліцензій на ці види діяльності та контроль за виконанням ліцензійних умов.

Першим завданням, яке ставить перед собою комісія, є приведення собівартості послуг, що надаються, до економічно обгрунтованого рівня. При цьому, за словами посадовця, вартість послуг може як збільшитися, так і зменшитися залежно від реальних витрат компанії для виробництва тієї чи тієї послуги.

«Створення комісії — це дуже серйозний крок для того, щоб навести лад у житлово-комунальній сфері. Наше завдання — видати економічно обгрунтовані тарифи. Окрім цього, ми маємо створити умови для залучення інвестицій у галузь», — зазначив Валерій Саратов.

На сьогодні вже фактично сформована нормативна база для роботи комісії. Зокрема, розроблені методики, за допомогою яких формується собівартість поставок води, тепла і водовідведення комунальними підприємствами. Знаходяться на узгодженні сім методик затвердження втрат, які відбуваються на підприємствах комунального господарства на різних етапах їхньої діяльності. Розроблені й спрямовані на затвердження в Кабінет Міністрів п’ять методик порядку формування єдиних тарифів. «На початок роботи комісії напрацьована вже велика нормативна база», — сказав її керівник.

За словами Валерія Саратова, в Україні підлягають ліцензуванню 69 водопостачальних підприємств, розташованих у містах з чисельністю населення понад 100 тис. осіб. «Цей ринок ми на сьогодні закриваємо на 80%, решта 20% підприємств ліцензії отримають від обласних державних адміністрацій», - повідомив посадовець. Крім того, ліцензіатами комісії є також 299 підприємств теплокомуненерго. «Щодо тепла ми закриваємо 98,8%. Це все ті котельні, які виробляють теплову енергію більш як на 20 Гкал», - наголосив Валерій Саратов.