ТУРНІР

Після зимової перерви поновлюються баталії європейських клубних турнірів

Утретє в історії відразу три українських клуби продовжують боротьбу на стадії плей-оф популярних континентальних змагань. Але якщо два роки тому лідери вітчизняної Прем'єр-ліги грали лише в Лізі Європи, то тепер наш представник є і в Лізі чемпіонів.

Цікава деталь: дізнавшись про результати жеребкування Суперліги, не приховували задоволення керівники обох команд.

- Ми з повагою ставимося до італійської "Роми", але й самі вже, образно кажучи, виросли з коротких штанців, - наголосив президент "Шахтаря" Рінат Ахметов. - Для мене показовою є реакція спеціалістів та уболівальників на вибір нашого конкурента в 1/8 фіналу. Ще кілька років тому від однієї назви римського гранда усі почали б посипати голову попелом, вважаючи себе приреченими. Зараз про такі настрої навіть смішно говорити. Яка команда з нашої пари потрапить у чвертьфінал? Я розцінюю шанси як 50 на 50... на користь "Шахтаря".

Так само оптимістично налаштований і Клаудіо Раньєрі. Наставник "Роми" нагадує, що чемпіонат України після зимової паузи поновлюється лише 3 березня, що впливатиме на ігрові кондиції гірників. В той же час підкреслює: "Шахтар" домінує на внутрішній арені, випереджаючи на дванадцять очок київське "Динамо". Команду тренує такий досвідчений спеціаліст, як Мірча Луческу. Його підопічні вкрай винахідливо грають в атаці завдяки великій кількості бразильців в основному складі.

Перший офіційний матч сезону-2011 київські динамівці проведуть 17 лютого під керівництвом нового-старого тренера Юрія Сьоміна. Під час своєї першої появи на берегах Дніпра російський спеціаліст довів біло-блакитних до півфіналу Ліги Європи. Як все складеться цього разу?

Взимку 2003 року жереб вже зводив "Динамо" і "Бешикташ" на вузькій кубковій стежці. За сумою двох матчів далі пройшов клуб з Туреччини, який тоді очолював не хто інший, як Мірча Луческу. Мабуть, тому генеральний директор динамівців Резо Чоханелідзе чи то жартома, чи серйозно сказав про те, що без румунського тренера клуб зі Стамбула обіграти буде легше. Останній контрольний поєдинок Андрій Шевченко та його партнери провели в Іспанії проти чемпіона Росії пітерського "Зеніта" - нічия - 0:0.

Ось як виглядає на сьогодняшній день оптимальний склад киян на думку тренерського штабу: Шовковський, Алмейда, Юссуф, Михалик, Данілу Сілва, Вукоєвич, Єрьоменко, Ярмоленко, Гусєв, Мілевський, Шевченко.

Найскладніший суперник випав "Металісту". "Байєр" з Леверкузена посідає друге місце в Бундеслізі, демонструючи агресивну і потужну гру. Свої козирі у команди Мирона Маркевича. Взимку харків'яни буквально підірвали трансферний ринок, здійснивши два серйозні придбання. Аргентинський дует Себастьян Бланко - Джонатан Крістальдо обійшовся бронзовому призеру першості в рекордну для клубу суму - майже п'ятнадцять мільйонів євро. 21-річний форвард "Велес Сарсфілд" та 22-річний півзахисник з "Лануса" вже встигли в складі своїх колишніх клубів виграти чемпіонат Аргентини та отримати запрошення до національної збірної.

ТАБЛО "УК"

Останні матчі наших суперників

Чемпіонат Італії: "Рома" - "Наполі" - 0:2

Чемпіонат Німеччини: "Айнтрахт" - "Байєр" (Леверкузен) -0:3

Чемпіонат Туреччини: "Анкарагюджу" - "Бешикташ" - 1:0

Ліга чемпіонів, 1/8 фіналу 16 лютого

"Рома" (Італія) - "Шахтар" (Україна)

"Арсенал" (Англія) - "Барселона" (Іспанія)

Ліга Європи, 1/16 фіналу 17 лютого

"Бешикташ" (Туреччина) - "Динамо" (Україна)

"Металіст" (Україна) - "Байєр" (Німеччина)