НА КОНТРОЛІ "УРЯДОВОГО КУР'ЄРА"

У Миколаєві розпочато перевірку технічного стану шламосховищ на глиноземному заводі

Два тижні тому весь світ облетіла сумна звістка - на глиноземному комбінаті Айка в Угорщині сталась аварія. Руйнування конструкції дамби шламосховища призвело до розлиття від 0,7 до 1,2 млн т червоного шламу. У Миколаївській області діє підприємство подібне угорському - це ТОВ "Миколаївський глиноземний завод". Тому для запобігання виникненню будь-якої позаштатної аварійної ситуації перший віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв підписав окреме доручення щодо перевірки технічного стану ТОВ "МГЗ" та потенційної можливості виникнення загрози природному середовищу в разі виходу ситуації з-під контролю.

За дорученням голови Миколаївської облдержадміністрації Миколи Круглова 18 жовтня на території "МГЗ" розпочато комісійну перевірку технічного стану цього підприємства, а саме шламосховищ N 1 та N 2. До складу комісії включено представників Головного облуправління МНС, управління з питань надзвичайних ситуацій облдержадміністрації, Миколаївського регіонального центру поводження з небезпечними відходами, Держуправління охорони навколишнього середовища у Миколаївській області, Держекоінспекції тощо.

- Основна мета перевірки - дати об'єктивну оцінку технічного стану шламосховищ, - зазначає заступник начальника Головного управління МНС у Миколаївській області Сергій Корогод. - А тісна взаємодія із підприємством, яке здійснює моніторинг та відомчий контроль, обов'язково сформує загальне та єдине правильне колегіальне рішення.

Представники адміністрації заводу довели до присутніх характеристики технічного стану цього підприємства, ознайомили з основними етапами технологічного процесу та особливостями наповнення шламосховищ, а також заходами безпеки. Потрібно зазначити, що шламосховища N 1 та N 2 значно відрізняються одне від одного. Перше практично не експлуатується за прямим призначенням, а готується для рекультивації. А друге працює за унікальною технологією "сухого" складування, є достатньо безпечним за рахунок організації системи пилопридушення, створення лісозахисної смуги, постійного моніторингу технічного стану шламопроводів та огороджувальної дамби, організації їх інструментального контролю, а також моніторингу навколишнього природного середовища.

Усі ці питання, а також безпечність технологічних процесів, характер впливу підприємства на довкілля доведеться з'ясувати членам комісії. Про результати перевірки "УК" обов'язково поінформує.