РОЗБІЙ НА ВЕЛИКІЙ ДОРОЗІ

Дніпропетровська міліція спіймала озброєних грабіжників, які видавали себе за інспекторів ДАІ

Березневого ранку на автошляху Харків—Сімферополь неподалік від села Калина у Синельниківському районі Дніпропетровської області стояла машина, схожа на автівку Державної автоінспекції (з приклеєними номерами та стрічкою синього кольору у вигляді спеціальних знаків ОВС). Пост ДАІ на трасі — звична картина, а тому не викликав жодних підозр. Та ніхто й не здогадувався, що «даішники» чекали лише на один певний автомобіль. Вони не розмінювалися на дрібниці, бо той інкасаторський легковик, який з нетерпінням вичікували, віз великий куш — майже півмільйона «зеленими». І таки дочекалися. Сцена, коли з автівки під дулами двох автоматів і карабіна виводили інкасаторів, не здивувала тих, хто проїжджав трасою, адже це було схоже на затримання працівниками Державтоінспекції злочинців.

Щоправда, зникнути далеко з грошима розбійникам з великої дороги не вдалося. Коли вони перевдягалися в цивільне, злочинців затримали. Адже ще у лютому керівництво ГУМВС України в Дніпропетровській області отримало оперативну інформацію про їхні плани щодо нападу на інкасаторів. Співробітники карного розшуку та ДАІ задокументували зранку того дня зустріч членів банди в Дніпропетровську, фіксували їхні пересування перед скоєнням злочину. Дивно тільки, чому його дали скоїти, раптом зброя пішла б у хід?...

Не кожен у формі ДАІ — справжній інспектор. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Розбійники використовували три автівки. На одній відстежували рух інкасаторської, друга була замаскована під спецтранспорт ДАІ, а третя, де зловмисники перевдягалися, стояла неподалік від «посту» у посадці. Як розповів начальник ГУМВС у Дніпропетровській області Віктор Бабенко, в ході операції один автомобіль злочинців правоохоронці відсікли одразу, два інших затримали в Дніпропетровську.

У ході спецоперації правоохоронці затримали шістьох членів озброєного злочинного угруповання. Ними виявилися безробітні жителі Дніпропетровської області віком від 26 до 40 років. «Серед них — один з інкасаторів, який, як пізніше з’ясувалося, був навідником у грабіжників, — повідомив Віктор Бабенко. — У складі злочинної групи був і один наш колишній співробітник, звільнений за пристрасть до азартних ігор, а також колишній працівник пенітенціарної служби». Під час обшуку у бандитів вилучили два карабіни «Сайга», два мисливських обрізи, п’ять пістолетів травматичної дії, ніж, патрони, три комплекти міліцейської форми, радіостанції, маски, наручники, мобільні телефони потерпілих та сумку із 490 тисячами доларів США.

У зв’язку з тим, що двоє заарештованих — колишні працівники правоохоронних органів, кримінальне провадження по цій справі відкрито прокуратурою Дніпропетровської області за ознаками ч. 4 ст. 187 Кримінального кодексу України (розбій). Зловмисникам загрожує позбавлення волі на строк від 8 до 15 років з конфіскацією майна. Нині слідство перевіряє причетність членів цієї кримінальної групи до скоєння низки інших аналогічних злочинів.