Уряд ставить завдання визначити спеціалізацію регіонів та організувати перерозподіл сільгосппродукції у межах країни

Чергове засідання Кабінету Міністрів розпочалося з урочистого моменту. Прем'єр-міністр Микола Азаров від імені уряду привітав Бориса Колеснікова з днем народження та вручив величезний букет червоних троянд. 48 років віце-прем'єру виповнилося 25 жовтня, однак уряд у повному складі зібрався учора. Приємна подія не завадила Прем'єру провести урядове засідання швидко і по-діловому - у другій половині дня він зустрічав Голову Уряду Росії Володимира Путіна у рамках засідання Комітету з питань економічного співробітництва Українсько-російської Міждержавної комісії.

Дефіциту немає

"Завдання будь-якої влади - захистити внутрішні ринки країни!", - Прем'єр-міністр, напевно, вже вдесяте пояснював позицію щодо квотування експорту зерна. До того ж, урядом поставлено завдання збільшити у наступні роки виробництво м'яса та молока, а це потребує збільшення обсягів кормової бази. Микола Азаров повідомив, що Європейська комісія до рішення про квотування зерна поставилася з розумінням і визнала за Україною право на його прийняття. Єдине прохання - процес обмеження експорту має бути прозорим. З цією метою уряд розробив та подав на розгляд до парламенту як невідкладний закон про аукціони на зерно. "Будь ласка: ось доступні сьогодні квоти - змагайтеся за них на аукціоні", - подав ідею Прем'єр-міністр.

Окреслюючи загальну продовольчу ситуацію в країні, Микола Азаров заявив, що можливість дефіциту харчів в Україні взагалі нонсенс - продовольча безпека населення до наступного врожаю забезпечена в державі надійно. Необхідно подумати й про подальші роки. "Я доручив Міністерству економіки, Міністерству аграрної політики скласти баланс продовольства на 2011 рік і на середньострокову перспективу. В цих балансах мають бути враховані світові експертні прогнози, прогноз Міністерства сільського господарства США, прогнози сусідніх країн", - заявив глава уряду. Він вважає, що такі баланси стануть основою програм з модернізації вітчизняного агропромислового комплексу.

Крім того, Микола Азаров зазначив, що ми не використовуємо сповна не тільки наявні можливості АПК, а і його потенціал. У цьому Прем'єр переконався під час поїздок по областях: "Я побував на Вінниччині. В області збільшується виробництво молока, масла, сирів, м'яса, ягід, фруктів. Продукції достатньо, щоб погасити ажіотажний попит і цінові ігри в інших регіонах. Але міжрегіональний маневр ресурсами у нас досі не задіяний. Миколаївська і Херсонська області можуть всю країну нагодувати овочами, а ми їх купуємо в Туреччині та ще десь. Одещина і Крим здатні заповнити внутрішній ринок фруктами. Чернігівщина, Сумщина, Київщина - картоплею. Вінниччина, Черкащина - молочними продуктами, цукром тощо".

У цьому контексті Микола Азаров повідомив, що поставив завдання створити міжрегіональні баланси продовольства і визначити перспективну спеціалізацію регіонів, а держава буде вкладати ресурси і заохочувати інвестиції. Також під егідою Мінагрополітики необхідно створити сучасний логістичний центр, який буде координувати доставку сільськогосподарської продукції туди, де є підвищений попит.

"Уряд ставить завдання: через 2-3 роки назавжди забути про ажіотажний попит, спекулятивне накручування цін, нестачу будь-яких продуктів в резервах і товарних запасах. Ми здатні виростити, зберегти і продати без зайвих посередників абсолютно все, що необхідно до столу наших людей", - заявив Прем'єр-міністр.

Виходячи з реалій ринку

Прийняття Закону "Про газовий ринок" та приєднання України до Європейської енергетичної хартії створили передумови для перегляду договору з Росією про постачання та транзит газу. "Змінилась і міжнародно-правова, і внутрішня законодавча бази, які враховуються під час укладення і виконання угод. В силу цього угода, укладена попереднім урядом, не відповідає чинному законодавству України", - заявив Микола Азаров. Він переконаний, що цей факт ігнорувати неможливо, і тому слід шукати компроміс з нашими партнерами. "З огляду на відновлений рівень взаєморозуміння і взаємної довіри з Росією, переконаний, що компроміс ми знайдемо", - зазначив Прем'єр-міністр.

Ще одним аспектом співробітництва в паливно-енергетичній сфері є проведення тристоронніх переговорів між Україною, Росією та Євросоюзом про спільну роботу на газових ринках. На думку глави уряду, така ініціатива є гарантією від ризиків, пов'язаних з постачанням блакитного палива до Європи. У цьому зв'язку Микола Азаров заявив, що чинна влада і законодавство гарантує неповторення газового конфлікту 2009 року.

3000 спостерігачів

До виборів у місцеві органи влади залишається кілька днів. Прем'єр-міністр зазначив, що підготовку до голосування проведено організовано та у відповідності із чинним законодавством: "Уряд на 100% профінансував всі витрати, пов'язані з виборами. Бюлетені надруковані, виборчі комісії отримали приміщення, техніку тощо і змогли вчасно провести засідання, обладнати дільниці для голосування". Тому, як сказав Микола Азаров, інформаційна нісенітниця окремих представників опозиції про нібито зрив виборів і утиски певних політичних сил луснула, як мильна бульбашка.

Прем'єр також повідомив, що для моніторингу виборів до нас прибуде понад 500 іноземних спостерігачів, а всього їх зареєстровано понад 3 тис.

За словами Миколи Азарова, нині впевнено можна стверджувати, що всі учасники виборчого процесу отримали рівні можливості. Дотримано всіх демократичних норм. І через кілька днів виборці безперешкодно вирішать, кому довірити владу на місцях у період масштабних перетворень.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСІДАННІ УРЯДУ

♦ Про внесення змін до законів України щодо вирішення питань соціального захисту населення, яке проживає на території зони спостереження об'єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами (проект Закону);

♦ Про призначення грантів Президента України для обдарованої молоді на 2011 рік (проект розпорядження Президента);

♦ Про призначення державних стипендій видатним діячам науки (проект розпорядження Президента);

 ♦ Про використання у 2010 році коштів Стабілізаційного фонду для придбання спортивного інвентарю та обладнання для дитячо-юнацьких спортивних шкіл (постанова ♦ Кабінету Міністрів);

♦ Концепція інтегрованого управління кордонами.