ПЕРЕВІРЕНО

Азовське узбережжя Запорізької області безпечне для відпочивальників

 

Чутки про холеру у Бердянську не просто перебільшені, а  провокаційно дезорієнтуючі, переконалася авторка цих рядків, особисто відвідавши  всі популярні курорти  Запорізької області.

Першим пунктом у маршруті власкора  «Урядового кур’єра» стала відома Кирилівка — колись невеличке селище міського типу сьогодні перетворилося на  потужний курорт. Тут діє найбільший на території СНД аквапарк  «Острів скарбів», безліч баз відпочинку, дитячих оздоровчих центрів, бальнеогрязелікувальний санаторій. На місцеву автостанцію щопівгодини прибувають автобуси з різних країв. Це той індикатор, який свідчить: люди не послуговуються чутками, а зважають, в першу чергу, на офіційну інформацію.

— Свою відпустку зазвичай провожу в Кирилівці: тут для дітей   найкраще місце. От і тепер приїхала з донечками — одній чотири роки, другій — вісім, — розповіла мені  жителька Запоріжжя  34-х річна Ольга. — Напередодні поїздки  чоловік через Інтернет  з’ясував, що тут  все спокійно. Я довіряю офіційній інформації. Головний санітарний лікар Якимівського району Василь Скляров підтвердив, що люди  активно цікавляться    епідситуацією на ввіреній йому території, багато хто дізнається  про перебіг подій на сайті,  а громадяни   Російської Федерації   та Німеччини просто телефонують до місцевої СЕС. 

 

 

— Нині  відпочинок у Кирилівці абсолютно безпечний, — запевнив Василь Скляров. — Ми ретельно контролюємо ситуацію, регулярно відбираємо проби морської і питної води, харчових продуктів, зокрема, риби, але  холерного вібріону не виділили  жодного разу. У нас  холери немає і, сподіваюсь, «місцевої»  не буде, бо  ми виключили  умови для  її розвитку: каналізаційні стоки не потрапляють у море, а виведені на територію відстійника за 3 км від  рекреаційної зони, сміттєзвалище також відокремлене  від  берегової лінії. Побутові і харчові  відходи з баз відпочинку   забирають спеціалізовані  автомобілі. Щодо холероподібного вібріону, який виділили у одній з проб  води річки Молочної, яка впадає у Молочний лиман, то  фахово  запевняю, це не холера. Такі організми не викликають  цього захворювання. До того ж,  їх щорічно висівають у різних місцях, втім, жодного разу вони не призвели до погіршення епідстану довкілля.

Заїзд на Бердянську косу — безкоштовний

Наступним пунктом рейду  «УК» став районний центр Приморськ. Невеличке курортне містечко  облюбували здебільшого  запоріжці і  москвичі.  Цьогоріч вони також не змінили своїх уподобань. Щоправда,  курортний сезон  тільки розпочався, і на вулицях  не так вже й багатолюдно, втім, як розмірковує  Ганна Павлівна, місцева жителька, погода — «шепоче», тож всі — на пляжі.

І в Бердянську на автовокзалі, як завжди,  багатолюдно. Прибувають автобуси з Києва, Донецька, Дніпропетровська. Гурт місцевих жителів оточує прибульців, пропонуючи упорядковане житло  біля  моря. До речі,  тисячі  відпочиваючих  у Бердянську  вже знайшли  собі дах над головою  у нових готелях, тут є  й  чотиризірковий(!),  є і дешевше — економ-класу.  На приїжджих цього року чекає сюрприз — в’їзд на  Бердянську косу, де зазвичай  полюбляють відпочивати  гості, безкоштовний, на відміну від минулих років.

— Цього року у порівнянні з аналогічним періодом  минулих років, попри чутки про холеру, якої, до речі,  у Бердянську немає,  у нас відвідувачів  суттєво побільшало, — сказав директор зоопарку «Сафарі» Ігор Кальченко. — Приходять цілими родинами з дітьми.

На  вулицях і пляжах чимало засмаглих і щасливих облич. Люди задоволені, як проводять свою відпустку.  І попри застороги санітарних лікарів щодо профілактики  кишкових захворювань, мало хто з відпочиваючих  відмовляє собі у задоволенні поласувати пивцем із в’яленою рибкою. Улюбленими бичками  місцеві жителі тут  все-таки торгують. Знаючи про жорстку заборону, продавці не наважилися відкрито спілкуватися із власкором «УК», втім, зауважили, мовляв,  про реальну холеру жодним  чином не йдеться, а розповсюдження чуток про неї — це  засіб ведення конкурентної боротьби між курортами.

Щодо в’ялених бичків, то  цей промисел  для багатьох  чи не єдиний засіб існування. Тому і встановили пам’ятник  рибці-годувальниці на центральній площі Бердянська.  До того ж бичків, якими  тепер щедро пригощають гостей, виловлені ще ранньою весною, з-під льоду, а, отже, цілком безпечні, переконують торговці.

Рибка насправді так апетитно виглядає, що і авторка цих рядків не втрималася —  і собі ризикнула поласувати.

Заборонили і попереджають

— Торгівля продуктами харчування домашнього виготовлення без відповідних сертифікатів походження у нас заборонена законодавством, — пояснив власкору «УК» головний санітарний лікар Бердянського району  Микола Гордієнко. —  А з огляду на розвиток подій  щодо холери у Маріуполі,  ми вживаємо  ще більш жорстких запобіжних заходів: з офіційних ринків нині видалені всі точки торгівлі в’яленою рибою. Ситуацію тут ретельно контролюють  працівники служби ветмедицини і СЕС. На стихійних ринках перевірку проводять працівники міліції.  Але  повністю  ліквідувати торгівлю бичками не вдається. Тому попереджаємо відпочивальників про ймовірну небезпеку. Втім, жодного разу ще не виявили   холерного вібріону ані у продуктах харчування, ані у навколишньому середовищі, хоч моніторинг здійснюємо регулярно  і ущільнили його графік  — проводимо аналіз проб, відібраних у 20 точках двічі на тиждень.

Микола Гордієнко розповів, що всі медичні служби курортного містечка заздалегідь підготувалися до різноманітних непередбачуваних ситуацій. Зокрема, ще в березні провели навчання із взаємодії на випадок виявлення спалаху холери. Інфекційне відділення на 100 місць у місцевій  лікарні  готове прийняти  постраждалих: для хворих — окремі бокси, для  вібріононосіїв  — спеціалізовані палати, для контактних — відповідні приміщення для нагляду. За потреби буде  реалізований  план з перепрофілювання під інфекційне інших відділень лікарні.

Головний санлікар району  нагадав, що Бердянськ має досвід  успішної боротьби із  холерою: реальний спалах її тут стався у 1974-му. Втім, за останні 10-12 років жодного разу на ввіреній йому території  ще не висіяли навіть холероподібного вібріону, який безпечний, але його скупчення може бути індикатором наявності  хвороботворчої бактерії, а  тому вимагає до себе  прискіпливої уваги фахівців, і не більше.

ПРЯМА МОВА

Борис ПЕТРОВ,
голова Запорізької облдержадміністрації:

— Ситуація з випадками захворювання на холеру в Маріуполі не повинна спричиняти хвилювання серед жителів Запорізької області і гостей запорізьких курортів. Наразі, за повідомленням обласної санітарно-епідеміологічної станції, в регіоні все в порядку. Але забувати про запобіжні заходи не варто. Є рекомендації органам місцевого самоврядування, головам райдержадміністрацій. Вони зобов’язані їх виконувати, вести роз’яснювальну роботу серед населення.

Анатолій СЕВАЛЬНЄВ,
головний санітарний лікар Запорізької області:

— Ми дослідили  близько двох сотень  проб морської води та води відкритих водойм на умовно-патогенну флору, в тому числі на наявність холерного вібріона. Зареєстровано 13 відхилень  від нормативних показників, що відповідає сезонним коливанням. Виділена мікрофлора не здатна викликати захворювання на холеру. Санітарно-гігієнічна та епідемічна ситуація контрольована, епідемічно спокійна  та стабільна.