ГРОШІ

Торік на Харківщині виявили понад шість тисяч нелегальних працівників

Усі вони, як повідомили в Державній податковій адміністрації Харківської області, працювали за наймом без оформлення трудових відносин. Через це до місцевих бюджетів не надійшли податки з їхніх доходів. Завдяки втручанню фахівців ДПА, які в ході контрольних перевірок виявили у минулому році аж 6,2 тисячі "доморощених нелегалів" та примусово забезпечили їх трудовими книжками, до бюджетів додатково надійшло 1,5 млн. грн.

Загалом на Харківщині було також виявлено 694 випадки порушення чинного законодавства з виплати заробітної плати, за результатами чого донараховано до бюджетів 46,1 млн грн та порушено 29 кримінальних справ. Ще одним джерелом збільшення надходження податку з доходів фізичних осіб стало залучення до оподаткування суб'єктів господарювання - фізичних осіб, які придбали товарно-матеріальні цінності без документального підтвердження операції. За результатами проведеної роботи притягнуто до оподаткування 328 фізичних осіб. Завдяки цьому донараховано податку з доходів фізосіб і застосовано фінансових санкцій на суму 27,1 млн грн.

Фахівці ДПА області торік перевірили 22 підприємства, які можна умовно віднести до "податкових ям". Було встановлено контрагентів, які безпосередньо або через "транзитерів" співпрацювали з "податковими ямами". Виявлено й операції, що проводилися на підставі "нікчемних" оборудок на суму у 5 млрд грн. Уже податківцями перевірено більше 2 тис. підприємств, що мінімізували податки. За статтею цих порушень донараховано 1,2 млрд грн ПДВ.

У ході операції "Бюджет", яка тривала з квітня й до кінця 2010 року, проведено 297 перевірок суб'єктів господарювання, внаслідок чого до бюджету країни додатково надійшло 21,8 млн грн, у тому числі податку на прибуток -14,3 млн грн і податку на додану вартість - 5,9 млн грн.