ПРАВОПОРЯДОК

Податківці проаналізували діяльність суб'єктів господарювання Сумщини, що зайняті на ринку нафтопродуктів і декларують при цьому мізерні податкові суми. За системні порушення та міжрегіональні тіньові схеми ухилення від оподаткування щодо одного з реалізаторів ПММ прокуратура Сумської області минулого року порушила кримінальну справу.

У ході досудового слідства податківці зібрали докази злочинної діяльності ще одного з учасників схеми постачання та реалізації пального в області - ТОВ "Л". Підприємство з річним валовим доходом понад 140 мільйонів гривень задекларувало нульовий прибуток своєї діяльності.

Як повідомила старший оперуповноважений штабу УПМ ДПА в Сумській області Наталія Шаповал, оперативники встановили, що реалізатори пального, штучно нарощуючи витрати, застосовували посередницькі схеми. У ланцюгу постачальників виявлені фіктивні фірми Києва, Житомира та Дніпропетровська. Щоб не платити податки, в офіційній звітності використовувались підроблені договори поставок нафтопродуктів, податкові та видаткові накладні, інші документи фінансово-господарської діяльності.

За попередньою оцінкою, річний обсяг сумнівних операцій становить близько 20 мільйонів гривень. А це - несплата 3,1 мільйона гривень ПДВ до бюджету.

Слідчий відділ податкової міліції за виявленими фактами порушив кримінальну справу стосовно директора підприємства.