Чи запрацює Верховна Рада? Цим питанням переймалася переважна більшість четвергового ранку в холі парламенту. «Зі скрипом» депутатам таки вдалося вирішити питання, але застопорилися події за годину опісля початку засідання. 400 народних обранців почули від Голови Верховної Ради Володимира Рибака, що їм слід затвердити, передовсім, два документи.

Відтак, проект постанови № 3565 «Про календарний план проведення четвертої сесії ВР сьомого скликання» поставлено на голосування для прийняття за основу і в цілому з пропозиціями Регламентного комітету, озвученими напередодні комуністом Володимиром Матвєєвим. 235 висловилися «за».

Під гучне відлуння депутатів 237 голосами ухвалено й рішення прийняти за основу та в цілому проект постанови № 4080 «Про порядок денний четвертої сесії Верховної Ради сьомого скликання (до порядку денного включено всі питання, зареєстровані 6 лютого цього року, — додатки 1,2, розділ 1 і розділ 2 регламенту ВР)».

«Багато людей очікують що Верховна Рада розгляне питання конституційної реформи. Доповідаю, що на дану хвилину такого закону в парламенті немає! Ми не маємо права дурити людей», — прояснив ситуацію спікер. Тож він запропонував створити тимчасову спеціальну комісію ВР з питань підготовки та узгодження законопроекту «Про внесення змін до Конституції України щодо повернення до парламентсько-президентської форми правління». На думку Володимира Рибака, таку комісію потрібно створити, бо пропозиції змін до головного документа мають усі фракції. До неї слід долучити всі політичні сили, експертів, представників Адміністрації Президента. Потім у стислі строки підготувати цей конституційний проект і ухвалити його за скороченою процедурою.

Представникам різних фракцій ще належить домовитися про майбутній устрій країни. Фото УНIAН

У пошуках узгодження

Одначе керівники опозиційних фракцій попросили його не виносити на голосування це питання. Півгодинна перерва в роботі тяглася вдвічі довше. На нараді в кабінеті Голови ВР представники різних політичних сил обговорили можливий розгляд змін до Конституції України і дійшли згоди в одному:  не голосувати і не утворювати тимчасової комісії.

Спричинено таке рішення діями опозиції, яка не бажає надати своїх представників до тимчасового органу. Депутати від фракцій «Батьківщини», «Свободи» та «Удару» запевнили Володимира Рибака, що за кілька діб вони власними зусиллями підготують узгоджений варіант змін до Конституції. Нормотворення відбуватиметься в ході узгоджувальних рад керівників усіх фракцій.

«Наступного тижня, згідно з календарним планом, народні депутати працюватимуть у фракціях і комітетах. Окрім цього питання, вони мають ще багато інших, які їм потрібно за цей час ретельно розглянути, — заявив Володимир Рибак. — Доведеться ухвалити рішення наступного тижня. Не знаю коли, у вівторок чи середу, по готовності цього узгодженого законопроекту представників усіх фракцій на позачерговому пленарному засіданні ВР. Керівники фракцій зберуться в кабінеті Голови і продовжуватимуть працювати. Засідання не буде, допоки ми не ухвалимо узгоджене рішення щодо змін до Конституції».

Не треба боятися людей

Ось таким спокійним акордом і завершився цей сесійний день. Хоча вранці події навколо урядового кварталу обіцяли зворотне. Колона активістів Майдану вирушила до Верховної Ради. Від метро «Хрещатик» до вулиці Інститутської крокували кілька тисяч осіб із державними прапорами України, прапорами ВО «Свобода», самооборони Майдану. Переважна кількість — у камуфляжному вбранні, масках, зі щитами і кийками, зазначає Укрінформ. Учасники хотіли поставити перед депутатами вимогу не переривати роботу парламенту і проводити сесію до врегулювання політичної кризи в Україні. Протестувальники пройшли вулицею Інститутською, зупиняючись біля кожного кордону міліції на поворотах до Садової та Шовковичної. Близько хвилини вони стукали палицями в щити. На це міліціонери відповідали посиленим кордоном.

Тим часом на вулицю Грушевського з боку Маріїнського парку вийшла інша колона протестувальників. Пройти через кордони міліції і Антимайдан вони не намагалися. На цій вулиці дорогу до Верховної Ради перекрили кілька ЗіЛів та декілька десятків співробітників міліції. 

Втім, день для урядового кварталу, як і для депутатів минув більш-менш спокійно.