Українсько-китайські документи, підписані у столиці Піднебесної за результатами переговорів делегацій під головуванням Президента Віктора Януковича та Голови КНР Сі Цзіньпіна, розширюють спектр економічної співпраці між нашими країнами.

Як повідомив Віктор Янукович під час спілкування із представниками ЗМІ, в ході перемовин сторони обговорили питання практичної реалізації економічної співпраці. Головну увагу приділено літакобудуванню, суднобудуванню, АПК, енергетиці, будівництву інфраструктурних проектів. Він повідомив, що в економіку нашої країни, за попередніми підрахунками, залучають близько 8 мільярдів доларів інвестицій. А документи, які ще опрацьовують і підписуватимуть, сприятимуть збільшенню обсягів інвестицій в Україну.

Він також наголосив на важливій ролі Міжурядової українсько-китайської комісії в питаннях постійного контролю виконання доручень глав держав. Сказав і про важливість оновлення та розширення програми двостороннього стратегічного партнерства, договірно-правової бази. Окрім цього, Президент запросив Голову КНР Сі Цзіньпіна до України: «Під цей візит ми готуватимемо спеціальну програму і спільний звіт Міжурядової комісії, яка спостерігатиме за реалізацією цих проектів».

Під час зустрічі із Прем’єром Державної ради Китайської Народної Республіки Лі Кецяном Віктор Янукович наголосив, що розвиток партнерських відносин із КНР — пріоритет нашої зовнішньої політики. Тож ця зустріч — гарна нагода обговорити питання розширення стратегічного партнерства.

У свою чергу Прем’єр Держради КНР зазначив: «Ви приділяєте велику увагу розвитку відносин між Україною і Китаєм. Думаю, ваш візит уже досяг великих успіхів. Ви вивели українсько-китайські відносини на новий етап».

Лі Кецян прийняв запрошення Віктора Януковича відвідати Україну, зауваживши, що зовнішньополітичним відомствам країн уже варто розпочати обговорення деталей його майбутнього візиту.

А Голові Постійного комітету Всекитайських зборів народних представників Чжан Децзяну глава держави розповів про готовність України наповнювати Договір про стратегічне партнерство новим змістом. У цьому контексті важливо реалізувати на практиці домовленості між Україною та КНР, активно працювати над їх правовим наповненням. Він зазначив, що Україна радіє успіхам Китаю в економіці та політиці.

У свою чергу Чжан Децзян зазначив, що Віктор Янукович зробив багато для зміцнення українсько-китайської дружби, і в Китаї це високо цінують. Він висловив переконання, що Україна має всі можливості стати одним з економічних лідерів у світі та наголосив на важливості туристичної співпраці між країнами.

У Пекіні з представниками вітчизняних ЗМІ спілкувався й міністр аграрної політики та продовольства. Микола Присяжнюк розповів, що ринок КНР дуже привабливий для України з точки зору розширення постачання зернових та олійних.

Підписані протоколи фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту вітчизняних сої та ячменю на китайський ринок дадуть змогу розширити товарообіг, сприятимуть збільшенню частки вітчизняної сільгосппродукції в загальному товарообігу КНР, реалізації китайсько-українських інвестиційних проектів в аграрному секторі України. А наступного року триватиме підготовка протоколів фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту ріпаку та пшениці до Китаю, повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

Одначе Україна не веде переговорів із Китаєм щодо здачі в оренду своїх земель. У коментарі міністр заявив: «Узагалі про оренду земель китайськими компаніями не йдеться на жодному з рівнів. Україна та Китай співпрацюють щодо питань постачання наших зернових до КНР. Переконаний, така співпраця має перспективи». Як передає слова міністра «Gazeta-ua» з посиланням на «Інтерфакс-Україна», нині активно обговорюють питання фінансування китайською стороною відновлення системи зрошення в Україні. Кредит може бути розрахований на 15 років.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»