КОНКУРС

Дніпропетровщина стала лідером Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування.

Торік Дніпропетровська область подала на розгляд 76 проектів і стала найактивнішим учасником конкурсу. За кількістю представлених проектів вона удвічі випередила Миколаївщину, яка посіла друге місце.

- Щороку кількість учасників, і головне, переможців постійно зростає. Є районні та сільські ради, які подають на конкурс одразу кілька проектів. А це велика і копітка робота, - зауважив голова обласної ради Євген Удод. - Наші громади подають чимало проектів і традиційно виборюють найбільшу кількість державних грантів.

Пояснення такої активності органів місцевого самоврядування, на переконання Євгена Удода, полягає в регіональній програмі розвитку місцевого самоврядування. Обласна рада надає необхідну методичну допомогу, підтримує кожну ініціативу, спрямовану на вирішення проблемних питань територій.

За допомогою співфінансування, що надходить з державного та місцевих бюджетів, територіальні громади встановлюють вуличне освітлення, ремонтують сільські клуби, ФАПи, дитячі садки, відроджують стадіони. Для них участь у конкурсі - це можливість відродити свої території, надати їм поштовху до ефективного розвитку.

Приміром, з п'яти проектів, поданих минулого року місцевими радами Павлоградщини, три стали переможцями. Це районна рада з проектом щодо вдосконалення медичного обслуговування населення, Булахівська і Богуславська сільради з проектами ремонтів місцевих краєзнавчих музеїв. На відродження сільських клубів спрямовані проекти Саївської та Саксаганської сільрад П'ятихатського району, які теж отримали гранти.

Серед переможців - і обласна рада з проектом "Електронне урядування на службі громад. Створення районних інформаційно-ресурсних центрів надання електронних адміністративних послуг", спрямованим на спрощення процедур надання адміністративних послуг, особливо соціально незахищеним верствам населення; створення умов для поетапного переведення частини адміністративних послуг, що мають вартісне виявлення, у систему адміністративних електронних послуг; об'єднання інформаційних ресурсів і послуг органів влади.