БАТАЛІЇ ЗБІРНИХ

Пізно пити чеське пиво

Марко Девіч з лінії воротарського майданчика запускає шкіряну кулю не в сітку, а на трибуну. Олександр Кучер, програвши індивідуальну дуель у центрі поля, метрів сорок не може наздогнати суперника, який з м’ячем мчить швидше, ніж наш оборонець без м’яча. Антон Шиндер має фантастичну можливість відзначити свій дебют у збірній голом, але примудряється не влучити у порожні ворота.

Нема нічого дивного в тому, що у другому таймі синьо-жовта трибуна столичного стадіону «Дженералі Арена» починає скандувати лише одне слово: «Ганьба!». Справді, настільки безпорадними і неоковирними господарів майбутнього чемпіонату Європи не доводилося бачити давно. В обороні гостей панував справжній хаос, півзахисники не могли зв’язати між собою навіть кілька передач, весь час підсвідомо оглядаючись на власні ворота. Про виконавську майстерність під час завершення атак без сліз теж говорити важко. За дев’ять місяців до старту Євро-2012 контури нашої національної дружини не проглядаються навіть фрагментарно.

Господарі поля виглядали на дві голови вищими. Фото з сайту daylife.com

- Перший гол - комедія помилок, яку довершив В’ячеслав Шевчук. Другий - на совісті Олександра Кучера, - наголосив після нищівного розгрому Олег Блохін. – Хоч би що ми робили, не вдається налагодити гру в обороні. Та й з атакою проблеми. Створюємо десяток моментів за матч, а забити не можемо. Відверто кажучи, у мене назріває рішення відмовитись від послуг низки гравців.

Деякі хлопці стараються, та все ж не тягнуть. А є й такі, хто не розуміє, яка відповідальність лежить на футболістах  команди-господаря континентальної першості. Вину за дошкульну поразку беру на себе. Мабуть, я не вгадав зі складом, адже одразу кілька виконавців виявились не готовими до матчу.

— Те, що чехи сильні, ми знали, — зізнався у свою чергу форвард Андрій Воронін. — Але сьогодні не так суперник переграв нас, як ми виглядали безпорадно. 

Минулого вівторка забронювали путівки у фінальну частину Євро-2012 чинні чемпіони Європи та світу іспанці, а також італійці. До когорти щасливчиків наблизилися Нідерланди й Англія. Нагадаю, що  минулої п’ятниці першу путівку на континентальну першість здобула Німеччина, яка перемогла у восьми поєдинках поспіль. У групі I Іспанія не залишила каменя на камені від Ліхтенштейну, забивши у ворота футбольного карлика шість «сухих» м’ячів. За друге місце боротимуться шотландці та чехи, які  посідають другу сходинку із двоочковим гандикапом.

Після перемоги над Фінляндією - 2:0 збірна Нідерландів має перевагу в шість очок над найближчим конкурентом — шведами. Завдяки перемозі над сусідами з Вельсу англійцям для кваліфікації з групи G вистачить навіть нічиєї у наступному турі з Чорногорією.

Валерій РЕКУНОВ,
«Урядовий кур’єр»Прага — Київ

ТАБЛО «УК»

Товариський матч

Чехія — Україна — 4:0 (Кадлец, 3, з пенальті, 12, Резек, 47, Коларж, 51)

Відбірний турнір Євро-2012

Італія — Словенія — 1:0

Іспанія — Ліхтенштейн — 6:0

Фінляндія — Нідерланди — 0:2

Росія — Ірландія — 0:0

Словаччина — Вірменія — 0:4

Боснія — Білорусь — 1:0

Румунія — Франція — 0:0

Хорватія — Ізраїль — 3:1 

Латвія — Греція — 1:1

Швейцарія — Болгарія — 3:1

Англія — Вельс — 1:0