Якщо запитати будь-яку нормальну людину, чого у вихідний чи на свято вона йде на берег озера або річки, відповідь буде однозначною: відпочити на природі подалі від загазованих міст та шумних автострад, подихати свіжим повітрям, покупатися, засмагнути. Шкода, що таких місць стає дедалі менше. Принаймні у столиці наступ на зони відпочинку йде повним ходом.

Наприкінці минулого - на початку нинішнього року міська влада взялася очистити набережну Дніпра від надмірної кількості плавучих ресторанів та офісів, які не давали жодної можливості спуститися до води, забруднювали акваторію, псували пейзаж набережної. Однак хотіли як краще, в вийшло як завжди: неоковирні плавучі хатки у кілька поверхів, евакуйовані з правого берега, дивним чином перемістилися на лівий, зайнявши зони відпочинку і спотворивши тамтешні краєвиди.

Торік же почалося й завоювання міських пляжів надміру активними підприємцями. Вони підписали з КП "Плесо" договір, згідно з яким в обмін на право відкривати торгові точки в зонах відпочинку зобов'язалися впорядкувати території, які комунальне підприємство неспроможне довести до ладу через брак коштів. Проте впорядковувати території ніхто не збирався ні торік, ні нині. Натомість підприємливі ділки почали прямо на прибережному піску центральних, а згодом і віддаленіших пляжів будувати свої генделико-розважальні центри.

Скажімо, в зону відпочинку на Дніпрі між мостами Метро та ім. Патона, кияни, як і чверть століття тому, добираються вузенькою стежечкою крізь хащі та кропиву в людський зріст. Зате на самому пляжі торік з'явилися, а нині примножилися масивні настили, на яких розмістили харчевні. Тож відпочивальники змушені коптитися в шашличному диму і глухнути від музичного несмаку непроханих сусідів. Такий "сервіс" нікому з тамтешніх завсідників не міг приснитися і в страшному сні. Та й не збагнути, навіщо тут нові торгові точки, якщо роками в парковій зоні (через доріжку від пляжу) працює низка торговельних наметів та імпровізованих кафе просто неба, де можна придбати все необхідне.

Керівництво КП "Плесо" на пряме запитання - чи будуть прибрані із пляжів настили з генделиками, однозначної відповіді не дало. Генеральний директор підприємства Павло Походій віри не йме, що договірна сторона отаборилася не на власноруч впорядкованій території, очищеній від сухостою та кропиви, а безпосередньо на пляжі. Однак шановному директору не варто навіть обходити свої володіння - самозабудову на самісінькому березі Дніпра видно з поїзда метро. Та й на обмаль повноважень скаржитися не варто, адже вистачило їх на підписання договорів, тож і на контроль за їхнім виконанням не мало б забракнути. Як і на скасування платних пляжів, які заступник гендиректора "Плеса" Денис Рудник визнав незаконними й привселюдно пообіцяв побороти "грубе порушення закону, Конституції України, де йдеться про те, що громадяни мають право на безперешкодний доступ до користування водними ресурсами".

Чекати відповіді на поставлені запитання доведеться недовго - пляжний сезон у Києві розпочинається 1 червня. КП "Плесо" до цього часу має підготувати 11 міських пляжів та 14 зон відпочинку, де буде дозволено купатися. А це означає, що вода у водоймах і пісок на пляжах відповідають санітарним нормам, є пляжний інвентар і кабінки для переодягання, підведено питну воду, працюють туалети, рятувальні служби, медичні пункти. Якщо ж на пляжах чи в зонах відпочинку вас щось неприємно вразило, поскаржитися можна за телефоном: 541-18-11.