ПОЗИЦІЯ

Глава держави доручив Кабміну переглянути фінансування програм соціального і медичного захисту постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС

У день 27-річниці Чорнобильської трагедії Президент Віктор Янукович здійснив робочу поїздку до зони відчуження. Під час зустрічі з трудовим колективом Державного спеціалізованого підприємства «Чорнобильська АЕС» глава держави критично поставився до того, що цього року з державного бюджету на соціальні виплати «чорнобильцям» має бути виділено два мільярди 623 мільйони гривень (ця сума перевищує торішній показник на відсоток), а на лікування — лише 50 мільйонів гривень.

Президента запевнили, що за два роки ЧАЕС стане безпечною. Фото Aндрiя МOСIЄНКA

«Мене такі цифри категорично не задовольняють! Тому вимагаю від уряду знайти можливість істотно збільшити державні виплати на соціальний і медичний захист громадян, які постраждали від Чорнобильської катастрофи», — сказав Президент.

А окремо підкреслив, що державну допомогу мають надавати тим, хто справді її потребує і має на це законне право. Тому він доручив профільним органам центральної влади провести ретельну перевірку списків осіб, які отримують допомогу.

Наголосив глава держави й на важливості перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему: «Йдеться, передовсім, про будівництво нової захисної оболонки. Це ключовий проект Плану здійснення заходів на об'єкті «Укриття». Термін його експлуатації — 100 років, а вартість майже мільярд євро». У цьому контексті він висловив подяку європейським країнам, Єврокомісії, Європейському банку реконструкції та розвитку, Росії, США, Канаді, Японії за їх активну участь у Чорнобильському фонді «Укриття». А потім говорив про те, що у найближчій перспективі потрібно розробити державну програму щодо майбутнього ЧАЕС.

Президент пояснив, що вважає за необхідне розробити комплексну програму розвитку постраждалих земель, аби мінімізувати економічні збитки від Чорнобильської катастрофи. До речі, за оцінками експертів, до 2015 року ці збитки сягнуть майже 180 мільярдів доларів.

Під час відвідування ДСП ЧАЕС глава держави також ознайомився з ходом робіт із монтажу нового безпечного конфайнменту над об’єктом «Укриття».

«Велика вам подяка за працю, за мужність», — так він звернувся до колективу станції. У свою чергу працівники ЧАЕС повідомили Президенту, що монтаж конфайнменту завершиться у заплановані терміни — до кінця 2015 року. А станом на цей день змонтовано 25% конструкцій.

Як повідомляє прес-служба Президента, у рамках робочої поїздки Віктор Янукович також вшанував пам'ять ліквідаторів аварії. Біля північної брами атомної електростанції він поклав квіти до Меморіалу героям-ліквідаторам аварії на ЧАЕС.

У церемонії також взяли учаcть Глава Адміністрації Президента Сергій Льовочкін, заступник Глави АП Сергій Ларін, віце-прем'єр-міністр Юрій Бойко, міністр соціальної політики Наталія Королевська, міністр фінансів Юрій Колобов, голова Київської облдержадміністрації Анатолій Присяжнюк. Присутні вшанували пам’ять ліквідаторів аварії на ЧАЕС хвилиною мовчання.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»